Werkgevers bezuinigen en snijden in hun personeelsbestand. Het werk moet met minder mensen worden gedaan, waardoor de werkdruk stijgt voor de werknemers die achterblijven. Bijna tweederde van de werknemers vindt dat de werkdruk toeneemt.
Dat meldt het ING economisch Bureau, aan de hand van onderzoek in de afgelopen week onder gemiddeld 67.200 respondenten per dag.
Werkdruk neemt toe
Hoewel de economie minder hard draait is de meerderheid van de werknemers nu drukker op het werk dan een jaar geleden. Bijna tweederde (62%) zegt dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen. Bij slechts 10% nam de werkdruk af.
Een toegenomen werkdruk kan komen doordat bedrijven met minder mensen werken, zonder dat de hoeveelheid werk in dezelfde mate is afgenomen. Dat betekent dat de ‘achterblijvers’ per persoon meer werk moeten verzetten. Overigens zijn er ook sectoren die het dankzij de crisis juist drukker hebben, zoals fietsen- en schoenmakers. De vraag naar hun product of dienst neemt namelijk toe in mindere tijden.
Economische malaise merkbaar op het werk
Door het uitblijven van economische groei, daalde het aantal werkenden in 2012 met gemiddeld 4500 per maand. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de werkgelegenheid ook komend jaar daalt. Zo zal de werkloosheid, die volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op dit moment al 7% bedraagt, verder oplopen naar boven de 7,5% aan het eind van het jaar.
Op veel werkvloeren is de recessie duidelijk merkbaar. De meerderheid van de werknemers (77%) geeft aan dat de recessie zijn sporen achterlaat bij hen op de werkvloer. Dat wordt heel zichtbaar als er werknemers worden ontslagen. Want doordat de economische groei al lang hapert, moeten veel bedrijven dat opvangen door arbeidsplaatsen te schrappen.