Het werkgeluk in Nederland neemt iets af. Waar de oudere babyboomers best tevreden zijn met hun werk, ligt dat anders bij jongere werknemers. Gen Z is het minst gelukkig, want jongeren willen meer vrijheid een betere werksfeer. Verder willen werknemers meer keuze als het gaat om de plek waar ze werken. HR-professionals en werkgevers moeten daarom maatwerk leveren in flexibele arbeidsvoorwaarden en werkstructuren. Want dat kan bijdragen aan een hogere betrokkenheid en tevredenheid van hun werknemers.
Dit blijkt uit twee recente, afzonderlijke onderzoeken van HR- en salarisdienstverlener ADP en onderzoeksbureau Newcom die de staat van werktevredenheid en betrokkenheid in kaart brachten. Opvallend is dat keuzevrijheid in werklocatie een belangrijke rol speelt in de mate van betrokkenheid en loyaliteit van werknemers.
Grotere betrokkenheid als er autonomie is
Volgens het wereldwijde People at Work 2025-onderzoek van ADP draagt de mogelijkheid om zelf te bepalen waar je werkt – op kantoor, thuis of elders – sterk bij aan betrokkenheid en productiviteit. In Nederland heeft meer dan één op de vier werkenden die vrijheid, en deze groep is duidelijk meer loyaal aan hun werkgever dan werknemers zonder deze flexibiliteit.
Ondertussen laat het onderzoek van Newcom zien dat het algemene werkgeluk in Nederland licht is afgenomen sinds 2024. Vooral jongere generaties, zoals Gen Z, zijn kritischer over hun werk en geven hun werkgever minder vaak een aanbeveling bij anderen.
Werkgeluk en betrokkenheid: jong en oud
Werkgeluk en betrokkenheid blijken sterk samen te hangen met leeftijd en autonomie in het werk.
Werkgevers die zich richten op meer autonomie en flexibiliteit kunnen hiermee het werkgeluk en de betrokkenheid van werknemers verbeteren.
Keuzevrijheid in werklocatie: een bepalende factor
Keuzevrijheid in werklocatie blijkt een significante invloed te hebben op betrokkenheid en loyaliteit. In Nederland heeft 53% van de werkenden een vaste werkplek, terwijl 35% hybride werkt – waarmee Nederland koploper is in Europa.
Uit het ADP-onderzoek blijkt dat werknemers met volledige vrijheid in hun werklocatie aanzienlijk meer betrokken zijn dan werknemers zonder die vrijheid:
Landen als Italië (65%), Frankrijk (64%) en Duitsland (60%) zien een veel hogere terugkeer naar kantoor dan Nederland en Zwitserland, waar het percentage werkenden dat volledig terug is op locatie het laagst is.
Kernpunten voor HR en werkgevers
De onderzoeken geven aan dat werkgevers die werkgeluk en betrokkenheid willen verhogen, moeten inspelen op de behoefte aan flexibiliteit en autonomie. Vooral voor jongere generaties is dit cruciaal om werkplezier en loyaliteit te vergroten.
Onderwerp |
Belangrijk om te weten |
Werkgeluk daalt |
Vooral jongere generaties (Gen Z) zijn minder tevreden en minder betrokken. |
Flexibiliteit vergroot loyaliteit |
Werknemers met keuzevrijheid in werklocatie zijn meer betrokken (27% vs. 16%). |
Nederland koploper hybride werken |
35% werkt hybride, tegenover 53% op een vaste locatie. |
Generatieverschillen in werktevredenheid |
Babyboomers zijn het meest tevreden, Gen Z het minst. |
Werkgevers moeten inspelen op autonomie |
Vrijheid in werklocatie en meer invloed op de werkindeling verhogen betrokkenheid en werkplezier. |