Werkgever verantwoordelijk voor reïntegratie

Ondanks de lastige regeltjes, moet de werkgever meteen in actie komen als een medewerker ziek wordt.

Met de inwerkingtreding van de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA, de ‘nieuwe WAO’) krijgt de werkgever nog meer verantwoordelijkheid om arbeidsongeschikte werknemers aan het werk te houden of te helpen.


Inschakelen reïntegratiebedrijven

Nederland telt iets minder dan 900.000 arbeidsongeschikten. Een aanzienlijk deel van deze groep, kan nog aan het werk. Deze categorie is weliswaar afgekeurd voor de oorspronkelijke baan, maar is wel geschikt om ander (aangepast) werk te doen.

Reïntegratiebedrijven en Arbo-diensten ondersteunen de werkgever door arbeidsongeschikten weer aan een passende baan te helpen. Dat kan bij een nieuwe werkgever zijn, maar ook bij de werkgever waar zij arbeidsongeschikt werden. Sommige dienstverleners werken over de hele breedte, andere specialiseren zich, bijvoorbeeld in het bemiddelen van mensen met psycho-sociale klachten. De verwachting is dat ze steeds meer diensten zullen aanbieden.

Als u een arbeidsongeschikte medewerker niet gemakkelijk zelf kunt reïntegreren, kan een reïntegratiebedrijf hulp bieden. Bij de keuze van een reïntegratiebedrijf, zijn de volgende punten van belang:
  • Win vooraf advies in bij een arbeidsdeskundige over de aard van de klachten en mogelijke oplossingen. Een Arbo-deskundige (of het UWV) kan u hierin adviseren

  • Kies een reïntegratiebedrijf dat gespecialiseerd is in de aard van de klachten

  • Let op de specifieke ervaring van het bedrijf, bijvoorbeeld passend bij de klachten en/of uw branche

  • Ga na of het bedrijf ervaring heeft in uw branche

  • Vraag naar de slagingspercentages van hun bemiddeling

  • Raadpleeg bij branchegenoten of zij ervaring hebben met het bedrijf

  • Maak duidelijke afspraken over de voortgangsrapportages en uitwisseling van gegevens

  • U hebt recht om te horen hoe het reïntegratietraject verloopt

  • Vraag bij uw WIA-verzekeraar of u korting krijgt bij bepaalde reïntegratiebedrijven en of u daarin een vrije keuze hebt



  • WIA-regels

    De regelgeving rondom de WIA is niet eenvoudig. Hieronder ziet u een overzicht van de regels op hoofdlijnen. Meer informatie kunt u krijgen bij het ministerie van SZW en het UWV.

    De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) blijft in werking voor bestaande gevallen. Iedereen die na 1 janauari 2006 ziek is geworden, valt onder de regels van de WIA.

    De Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Als een werknemer langdurig ziek is, moet de werkgever samen met de werknemer naar oplossingen zoeken om terugkeer naar het werk mogelijk te maken.
    In deze periode van twee jaar blijft de werknemer in dienst bij de werkgever, die ten minste 170% van het loon moet doorbetalen in deze periode. De werkgever is verplicht om allerhande acties te ondernemen, die door het UWV zijn voorgeschreven. In Tools & Extra’s van Personeelsnet vindt u hier handige hulpmiddelen voor.

    Als het de werknemer niet lukt om ondanks alle inspanningen binnen twee jaar weer helemaal aan de slag te gaan, krijgt deze een keuring waarbij verzekeringsartsen van het UWV bekijken wat de werknemer nog wél kan.

    Na de keuring zijn er twee mogelijkheden. Als de werknemer deels nog kan werken, bij u of bij een andere werkgever, zorgt de regeling WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) ervoor dat méér werken financieel aantrekkelijk is voor de werknemer. Als uw werknemer écht niet meer werken kan, heeft hij of zij recht op een uitkering op grond van de regeling IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).

    De Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten (Wajong) is een voorziening tegen financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. De Wajong is vanaf 1998 van kracht en blijft na invoering van de WIA gewoon bestaan. In aanmerking komen de jong-gehandicapten. Dat zijn ingezetenen die op de dag dat men 17 jaar wordt arbeidsongeschikt zijn of na de 17e verjaardag arbeidsongeschikt worden. In het daaraan voorafgaande jaar moeten zij dan wel ten minste zes maanden hebben gestudeerd.
    De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Indien de Wajong-gerechtigde inkomsten heeft uit arbeid, wordt de mate van arbeidsongeschiktheid - en dus de hoogte van de uitkering - herzien.
    Ook de Wajong wordt uitgevoerd door het UWV.

    De Ziektewet (ZW) geeft werknemers tot 65 jaar die door ziekte, ongeval of gebreken niet in staat zijn arbeid te verrichten recht op ziekengeld (70% van het dagloon). Sinds de werkgever verplicht is om het loon voor de eerste twee jaar van de ziekte zelf te betalen, geldt deze wet niet meer voor 'gewone' werknemers. Als deze langer ziek zijn dan twee jaar, komen zij in het traject naar de WAO terecht.

    De Ziektewet geldt nu alleen nog maar als vangnet voor een aantal bijzondere groepen op de arbeidsmarkt:
  • ex-arbeidsongeschikten, die weer aan het werk zijn en dan ziek worden

  • vrijwillig verzekerden en ex-arbeidsongeschikten voor een periode van drie jaar na aanvang van de dienstbetrekking

  • werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst waarvan de arbeidsovereenkomst is afgelopen en voordien ziek zijn geworden

  • bijzondere werknemers die arbeidsongeschikt raken zoals thuiswerkers, musici, artiesten en stagairs, zieke werklozen, vrouwen met zwangerschapsverlof en vrouwen die ziek zijn ivm. hun zwangerschap

  • werknemers die ziek zijn en waarvan de werkgever failliet is gegaan

  • werknemers die een orgaan doneren
  • Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?