Werkgevers en bonden wijzen forensentaks voor 2013 af

Tevredenheid bij werkgevers over de kabinetsplannen voor 2013, behalve over de lastenverzwaringen. Vakbonden vinden dat de koek oneerlijk wordt verdeeld. Maar partijen vinden elkaar in hun afschuw over de forensentaks.

Bekijk hier een overzicht met alle relevante maatregelen voor HR-professionals in 2013.

De financiële stabiliteit van Nederland is veilig gesteld doordat het begrotingstekort in 2013 onder de drie procent komt, stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland. Ze zijn tevreden over de kabinetsplannen voor 2013, maar niet over de lastenverzwaringen waarvan een deel al is aangenomen.

De werkgevers vinden dat er bij de kabinetsformatie in ieder geval geen nieuwe lastenverzwaringen op tafel mogen komen. Voor de verhoging van de BTW is compensatie toegezegd, en daar zullen de werkgevers de politiek aan houden. Verder zijn de werkgevers ook ferm over de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding: die forensentaks moet van tafel.

FNV wil sociale agenda
Ook de vakcentrale FNV wil af van de forensentaks, net als de korting op de kinderopvang, het hoger eigen risico in de zorg, de nullijn voor ambtenaren, de versnelde verhoging van de AOW en het aantasten van de ontslagbescherming. In plaats daarvan moet er een sociale agenda komen voor de komende jaren, vindt de vakbond.

Op die sociale agenda moeten de grote sociaaleconomische vraagstukken komen te staan. Zo pleit de FNV voor van-werk-naar-werk-trajecten, voor mensen die hun baan dreigen te verliezen. Verder wil de vakcentrale dat werknemers die behoren tot de flexibele schil na één jaar een vast contract krijgen. Ook plaatst de FNV het inkomensafhankelijker maken van zorgkosten op de agenda.

CNV pleit voor sociaal akkoord
Vakcentrale CNV vindt dat de lasten van de crisis eerlijker verdeeld moeten worden. De CNV-bonden willen de arbeidsmarkt slim en geleidelijk hervormen. Ook willen ze gaande weg oplossingen zoeken voor het pensioenprobleem. Het vertrouwen van consumenten blijft onverminderd laag. Volgens het CNV komt dat door de ontwikkeling van de koopkracht en de ongunstige vooruitzichten op de arbeidsmarkt.

Het CNV zet in op een sociaal akkoord tussen werknemers, werkgevers en de overheid over de arbeidsmarkt. Net als de FNV, wil ook het CNV van-werk-naar-werk-afspraken maken in cao's, om werkloosheid te voorkomen. Dit betekent concreet dat de opzegtermijn bij ontslag moet worden verlengd. Werknemers en werkgevers worden in deze periode samen verantwoordelijk voor het zoeken van een nieuwe werkplek.

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding hakt er bij veel werknemers hard in. Het CNV roept politici op de daad bij het woord te voegen en de maatregel direct van tafel te halen. Ook de nullijn voor ambtenaren, keurt het CNV af.

ANBO pleit voor minister ouderenbeleid
De pijn in de begroting voor 2013 is voor ouderen het meest ingrijpend, vooral bij de zorg. Dat stelt ouderenbond ANBO in reactie op de Miljoenennota. Veel senioren zullen de opeenstapeling van de verhoging van de zorgpremie en het eigen risico, de verhoging van de btw en de toename van de eigen bijdragen gaan merken. De belangenorganisatie pleit namens de 400.000 aangesloten leden voor een coördinerend minister voor ouderenbeleid, die verantwoordelijk is voor de samenhang en effecten van maatregelen aangaande inkomen, arbeid, zorg, wonen en mobiliteit.

Volgens de ANBO hebben gepensioneerden al het meest aan koopkracht ingeleverd omdat hun aanvullend pensioen al jaren niet meer omhoog is gegaan. Senioren met een smalle beurs, die net voor hun pensioen zitten, worden bovendien met een inkomensgat geconfronteerd omdat de AOW een maand later ingaat.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?