Werkgevers en vakbonden verdeeld over ontslagrecht

Nederland wordt één groot uitzendbureau, vreest FNV.

Zoals verwacht, is het de vakbonden en werkgevers niet gelukt om een gezamenlijk advies uit te brengen over de plannen die minister Donner van SZW heeft met de versoepeling van het ontslagrecht. Eerder bleek al dat partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius vreest dat Nederland ‘één groot uitzendbureau’ wordt, als de plannen doorgaan.

De vakbonden en werkgeversorganisaties kwamen vanochtend nog wel even voor de vorm bijeen in de Stichting van de Arbeid. Daar bleek opnieuw, dat van een eendrachtig advies aan minister Donner, geen sprake kon zijn.

Donner wil het ontslagrecht versoepelen om de arbeidsmarkt meer dynamiek te geven. In zijn voorstel hoeft de werkgever bij ontslagzaken niet meer langs de rechter of het CWI. Wel moet de werkgever een ontslagvergoeding betalen van één maandloon per gewerkt jaar. Ouderen krijgen iets meer. Verder moet de werkgever meer investeren in opleidingen; de kosten daarvan mogen deels weer van de ontslagvergoeding worden afgetrokken.

Werkgevers: jammer
De werkgevers steunen de plannen van de minister, maar doen daar nog wel een schepje bovenop. Zo willen ze dat de ontslagvergoeding wordt gehalveerd. Bovendien willen ze meer kosten aftrekbaar maken van de ontslagvergoeding. Ook de opzegtermijn willen ze halveren naar twee weken.

In een eerste reactie noemden werkgeversvoorzitters Bernard Wientjes (VNO-NCW) en Loek Hermans (MKB Nederland) het ‘jammer’ dat de vakbonden niet willen doorpraten over een soepeler ontslagrecht. Wientjes heeft er wel 'begrip voor dat de bonden het geen eenvoudig onderwerp vinden', maar denkt dat de bonden wel zullen inzien dat er toch iets moet gebeuren.

Wientjes vindt dat de vakbond 'te grote woorden' gebruikt over verslechteringen in het ontslagrecht, die wat hem betreft ‘volkomen onterecht’ zijn.

Werknemers: flitsontslag
Vakbonden FNV, CNV en MHP vinden het kabinetsplan 'onduidelijk, onevenwichtig en eenzijdig'. Ze vinden dat de plannen op deze manier daarom niet mogen doorgaan.

Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius, wordt Nederland ‘één groot uitzendbureau’ als de plannen doorgaan. Volgens haar is ‘een vast contract niks meer waard’, als de preventieve toets van de rechter of het CWI verdwijnt. Er is straks zelfs sprake van een ‘flitsontslag’, denkt de FNV-voorzitter, want ‘elke werknemer kan met het grootste gemak op straat gezet worden’.

Hoe zit het nu met de wijzigingen in het ontslagrecht?
Personeelsnet heeft de standpunten van minister Donner, de werkgevers en werknemers in een dossier bijeen geplaatst.
U vindt het dossier bij de link onder dit artikel.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?