Iedereen aannemen die zich aanmeldt, dat ziet slechts 6 procent van de werkgevers een goed idee. Vooral als er diploma’s en certificaten nodig zijn voor het werk, biedt ‘open hiring’ geen oplossing om openstaande vacatures te vervullen. Ruim driekwart van de werkgevers blijft vertrouwen op de beproefde methodes van werving en selectie.
Open hiring wordt wel mondjesmaat ingezet in de horeca, techniek en transport & logistiek, blijkt uit onderzoek door UWV onder 4500 werkgevers. Het gaat dan om functies als medewerkers bediening, afwassers en keukenhulpen, monteurs, bezorgers en heftruckchauffeurs. Dat laatste is wel opmerkelijk, aangezien niet iedereen zomaar een heftruck mag bedienen.
Aannemen zonder solliciteren
Open hiring is een wervingsmethode waarin personeel wordt aangenomen zonder sollicitatieprocedure. Mensen die werk zoeken kunnen zich melden voor een vacature. Als ze bovenaan de lijst staan, kunnen ze gelijk beginnen.
Mensen zonder diploma’s, ervaring of met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen met open hiring eerder aan een baan komen. De werkgever hoeft geen kosten te maken voor werving en selectie, maar kan putten uit een lijst met werkzoekenden die aan de slag willen. Dat is een luxe, in een arbeidsmarkt die erg krap is.
Open hiring voor functes zonder diploma
Van de werkgevers vindt ruim driekwart (78%) open hiring ongeschikt als recruitmentinstrument. Slechts 6 procent heeft open hiring ingezet als wervingsmethode. Werkgevers die te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures, lijken wel sneller bereid om open hiring in te zetten, maar er zijn veel verschillen tussen sectoren.
Voor sectoren waar diploma’s of certificaten nodig zijn is open hiring niet geschikt. Het gaat dan om werkgevers in de gezondheidszorg, financiële instellingen en het onderwijs. Open hiring wordt wel ingezet als diploma’s minder van belang zijn, of waar vaardigheden met een korte cursus of leerwerktraject aan te leren zijn. Daardoor wordt open hiring vooral ingezet voor functies als medewerkers bediening, afwassers en keukenhulpen, monteurs, bezorgers en heftruckchauffeurs. In de sectoren zoals de detailhandel, industrie, horeca en transport & logistiek staat 16 procent van de werkgevers daarom wel positief tegenover het idee van open hiring.
Breder kijken dan gewenst CV
Volgens Jena de Wit van UWV, moeten werkgevers “breder kijken dan naar het traditionele CV”. Dit kan namelijk helpen in de zoektocht naar nieuwe werknemers op een krappe arbeidsmarkt. En open hiring is zo’n manier om breder te kijken.
“We zien nu dat het vooral ingezet wordt voor functies waarvoor geen of weinig instroomeisen worden gesteld. Werkzoekenden kunnen dan via learning on the job aan de slag of met een leerwerktraject toch de gevraagde diploma’s behalen. Maar het wordt nog niet breed ingezet, terwijl het wel een oplossing kan zijn voor het vinden van mensen op deze krappe arbeidsmarkt.” Mogelijk heeft dit ook te maken met onbekendheid van deze relatief nieuwe manier van werven, denkt De Wit. Werkgevers die ondersteuning willen hebben bij de inzet van open hiring als wervingsmethode, kunnen dat melden bij een werkgeverservicepunt bij hun in de regio.