Ook al mag het niet, toch controleren werkgevers de QR-code van medewerkers die naar kantoor komen. Daaronder zijn ook bekende namen, zoals accountantskantoor Deloitte. Maar die praktijk moet stoppen, vindt vakbond CNV, die het kabinet oproept om streng te handhaven. Volgens de bond kan de werkomgeving veilig blijven met de ‘klassieke’ coronaregels zoals afstand houden, ventileren en eventueel mondkapjes.
Het grote accountantskantoor Deloitte vraagt steekproefsgewijs of kantoormedewerkers hun QR-code willen laten zien. Deloitte doet dit om alle medewerkers een veilige omgeving te bieden, meldt de NOS. “Er is geen controle bij de deur, ook wordt er niets vastgelegd. Maar medewerkers die de code niet willen laten zien, wordt gevraagd om weer naar huis te gaan.”
Vakbond CNV is tegen deze handelswijze en roept het kabinet op om streng te handhaven bij werkgevers die vragen naar vaccinatie- en testbewijzen. ‘Wettelijk gezien mag een werkgever ook niet vragen om een coronatoegangsbewijs. En we roepen het kabinet ook op om dit zeker niet toe te staan. Het gaat in tegen de grondrechten van werknemers,’ aldus het CNV.
Gesprek over vaccineren wordt harder
Bijna een kwart van de werknemers stelt dat het gesprek over vaccineren harder is geworden op de werkvloer, blijkt uit nieuw CNV-onderzoek onder 2850 leden. Meer dan de helft geeft aan dat het al dan niet gevaccineerd zijn, tot gedoe leidt. 14% spreekt van een tweedeling tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. 9% stelt dat de vaccinatiedruk de laatste weken toeneemt op het werk. 4% mag zonder vaccinatie- of testbewijs niet op kantoor komen.
“De polarisatie in de samenleving neemt toe. Twee kampen staan steeds harder tegenover elkaar. Deze discussie mag niet overslaan naar de werkvloer. De werkplek moet veilig zijn: fysiek waarbij je met in achtneming van de regels coronabesmetting voorkomt. Maar ook mentaal: wie zich niet wil of kan laten vaccineren, moet zich daar niet toe gedwongen voelen,” stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Strenger handhaven als QR-code gevraagd wordt
Vakbond CNV pleit voor het behouden van de ‘klassieke’ coronaregels zoals we die de afgelopen anderhalf jaar hanteerden. Die zijn immers bewezen effectief tegen besmettingen. “We hoeven het debat niet op scherp te zetten door werkvloeren te splijten in wel of niet gevaccineerd zijn. We roepen daarnaast het kabinet op om streng te handhaven bij werkgevers die alsnog vragen naar vaccinatie- en testbewijzen, ” aldus Fortuin.
Ook van de ondervraagden geeft 42% aan dat de ‘oude’ coronaregels, moeten blijven gelden op de werkplek. 23% voelt zich onveiliger sinds de coronaregels zijn losgelaten. Tweederde is geen voorstander van de coronapas op de werkvloer. Het hanteren van de coronaregels is bovendien makkelijk toe te passen. De meerderheid van de werkplekken is nog steeds ingericht op coronaproof werken, blijkt uit het CNV-onderzoek. 62% stelt dat de werkruimtes voldoende zijn geventileerd. Van de mensen die thuis kunnen werken, werkt 63% nog steeds zoveel mogelijk thuis.
Samen besmettingen voorkomen
Het CNV vindt dat vaccinatie nog steeds een goede manier is om de crisis in te dammen en de druk op de zorg beheersbaar te houden, want de vaccinatie beschermt grotendeels tegen ic-opnames. Maar het is volgens de bond géén waterdicht systeem om besmettingen te voorkomen.
"Om de werkplek veilig te houden, zijn de coronaregels de beste methode om besmettingen te voorkomen. Laten we elkaar de hand reiken in een werkwijze die voor beide partijen te handhaven is,” aldus Fortuin.