Werkgevers weten niet waarom werknemers vertrekken

Bedrijven richten zich te veel op lange loopbaanpaden.

Werkgevers weten vaak niet goed waarom medewerkers bij het bedrijf blijven, vertrekken of in dienst treden. Ze geven daarover vaak heel andere redenen op dan werknemers zelf. Dat blijkt uit het Strategic Rewards report van adviesbureau Watson Wyatt.

In de rapportage staat dat veel Europese bedrijven geloven dat nieuwe medewerkers zich bij hen aanmelden vanwege de loopbaanmogelijkheden, de reputatie van het bedrijf of het salaris dat ze bieden. Maar werknemers geven aan dat zij een baan vooral selecteren op werkinhoud, werkzekerheid, het salarisniveau en de reistijd.

Personeelsbehoud
Ook als het gaat om personeelsbehoud, weten werkgevers vaak niet wat hun medewerkers beweegt om bij het bedrijf te blijven of te vertrekken. Werkgevers proberen het werknemers naar de zin te maken en richten zich daarom op goede ontwikkelingsmogelijkheden, promotiekansen en salaris. Verder investeren ze in de relatie tussen manager en medewerker en -in minder mate- op de balans tussen werk en privéleven.

Werknemers vinden echter ander zaken belangrijker bij hun beslissing om te blijven of te vertrekken. Op de eerste plaats staat de mate van werkstress, gevolgd door het salarisniveau en promotiekansen.

Lange termijn
Volgens Watson Wyatt leggen bedrijven bij het behoud van personeel te veel nadruk op loopbaanmogelijkheden voor de langere termijn. Werknemers lijken dat minder belangrijk te vinden. Zij vinden vooral de huidige werkinhoud belangrijk, net als het salaris, de werkdruk en de tijd dat ze onderweg zijn naar kantoor.

Dat wil volgens het adviesbureau niet zeggen dat werkgevers slecht bezig zijn als ze zich richten op ontwikkelingsmogelijkheden en carrièrepaden. Maar ze moeten wel meer oog krijgen voor factoren die op de kortere termijn het werkplezier beïnvloeden, zoals de werkinhoud, de werkdruk en reistijden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?