Nu bijna alle coronamaatregelen zijn vervallen, begrijpen werkgevers niet dat de overheid nog wel adviseert om voor de helft thuis te werken. Want waarom zou iemand op kantoor nog afstand houden als dat niet meer hoeft in de supermarkt? Toch verplicht een meerderheid nog wel hygiënemaatregelen op de werkplek, want werkgevers zijn bezorgd dat het ziekteverzuim nog hoger wordt.
Dat blijkt uit een ledenonderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 375 deelnemers die een goede afspiegeling vormen van het Nederlandse bedrijfsleven.
Zorgen over hoge aantal besmettingen
AWVN bepleit op basis van het onderzoek het helemaal verdwijnen van het thuiswerkadvies. Verder wil AWVN meer duidelijkheid van de overheid – nu zijn verplichte maatregelen bijna allemaal vervallen, maar worden deze nog wel geadviseerd. Dit creëert onduidelijkheid, want ‘waarom zou iemand op kantoor nog afstand houden als dat niet meer hoeft in de supermarkt?’, vragen de werkgevers zich af.
Ze zijn wel opgelucht dat het kabinet de meeste coronamaatregelen heeft afgebouwd, maar blijven op de werkvloer voorzichtig. Zo maken werkgevers zich zorgen over de vele ziekmeldingen door het hoge aantal coronabesmettingen. Zij willen blijven voldoen aan hun zorgplicht voor een veilige werkomgeving, maar weten ook niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen.
Werken op locatie belangrijk, maar verplicht veilig
Werkgevers vinden het belangrijk dat hun medewerkers (deels) op locatie werken. Want werken op locatie zorgt voor sociale verbinding tussen collega’s, bevordert een goede bedrijfscultuur en maakt het inwerken van nieuwe medewerkers gemakkelijker. Bovendien maken werkgevers zich zorgen om de mentale gezondheid van medewerkers die langdurig hebben thuisgewerkt.
Alle coronamaatregelen loslaten op de werkvloer, dat doen werkgevers nog niet. Ze zijn terughoudend en voorzichtig omdat zij zich zorgen maken over de fysieke gezondheid van hun medewerkers. Bovendien kunnen ze zich niet veroorloven dat het sterk gestegen ziekteverzuim nog verder oploopt. Een meerderheid van de werkgevers blijft daarom voorzorgsmaatregelen adviseren of zelfs verplichten.
Hygiënemaatregelen, ventileren en schoonmaken
Thuisblijven bij klachten is de belangrijkste maatregel en is bij een ruime meerderheid van de organisaties verplicht. Verder doen werkgevers er alles aan om besmettingen op het werk zoveel mogelijk te voorkomen door het blijven adviseren van hygiënemaatregelen, ventileren en inzetten van extra schoonmaak. Zij doen ook een beroep op hun medewerkers om zelftesten te gebruiken voor zij naar het werk komen en om nog steeds 1,5 meter afstand te houden van elkaar.
Na twee jaar grotendeels thuiswerken zijn organisaties en werknemers gewend aan (deels) thuiswerken, stelt AWVN. Dat geldt ook voor sectoren waar de meeste medewerkers niet thuis kunnen werken. Ook in die sectoren werkt het kantoorpersoneel nu regelmatig thuis.