Nu er zicht is op een rechts kabinet, lijken werkgeversorganisaties een kans te zien voor een lobby tegen het wetsvoorstel dat sollicitanten gelijke kansen moet geven bij sollicitaties. De werkgeversorganisaties stellen dat het wetsvoorstel te veel procedures voorschrijft en dat dit niet helpt om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Werkgevers willen de wet van tafel en zien veel meer in handige tools die kunnen helpen om eerlijker te werven en selecteren.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN, uiten kritiek op het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Zij vinden dat de wet zich te sterk richt op het vastleggen van procedures en achteraf controleren, wat tot bureaucratische lasten leidt. In plaats daarvan pleiten ze voor een aanpak die zich richt op het creëren van gelijke kansen voor iedereen op de werkvloer, door te investeren in bewustwording en een inclusieve cultuur.
Belang van een inclusieve werkcultuur
Een inclusieve werkcultuur, die diversiteit en inclusie omarmt, begint bij bewustwording. Veel werkgevers willen wel inclusiever werken, aldus de werkgeversorganisaties, maar weten niet goed hoe dat dan moet. Ook zouden ze zich soms niet bewust zijn van discriminatie binnen hun organisatie.
Om werkgevers te ondersteunen, zijn praktische hulpmiddelen en trainingen essentieel. Dat kan bijvoorbeeld met hulpmiddelen die inclusieve werving en selectie bevorderen. Zo heeft de politie Amsterdam ingezet op begeleiding en ondersteuning van kandidaten, wat resulteerde in een toename van de diversiteit van 6% naar 30%. Websites zoals www.diversiteitopdewerkvloer.nl , initiatieven als Diversiteit in Bedrijf, de NVP-sollicitatiecode, en de Handreiking Gelijke beloning zijn andere positieve voorbeelden.
IN HET KORT: Dit staat in het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie |
|
Betere selectie met hulpmiddelen
Werkgeversorganisaties adviseren om de focus te leggen op het verder verspreiden van hulpmiddelen en het aanpassen van de NVP-sollicitatiecode. Dit zou werkgevers kunnen aanmoedigen om praktijken te adopteren die ongelijkheid in kansen tegengaan, door nadruk te leggen op bewustwording en cultuurverandering binnen organisaties. Het wetsvoorstel kan daarmee van tafel, vinden de werkgevers.