België, Frankrijk en Duitsland doen het veel slechter.
De werkloosheid in Nederland is de laatste jaren een bron van zorg geworden. Want begin 2004 was het aandeel werklozen in de beroepsbevolking met 6,5 procent twee keer zo hoog als drie jaar eerder. Maar ondanks de sterke stijging, is de Nederlandse werkloosheid nog altijd een van de laagste in de Eurozone, meldt het CBS.
Volgens de Europese definitie voor werkloosheid was de Nederlandse werkloosheid in augustus, na verwijdering van seizoeninvloeden, nog lager: 4,7 procent van de beroepsbevolking. Daarmee staat Nederland comfortabel onderaan het lijstje met werkloosheidscijfers van de landen die de Euro hebben ingevoerd. Alleen in Luxemburg, Ierland en Oostenrijk is de werkloosheid nog lager. Landen als België (7,7 procent), Frankrijk (9,6 procent) en vooral Duitsland (9,9 procent) doen het beduidend slechter. In de Eurozone als geheel bedroeg de werkloosheid in augustus 8,9 procent.
Werkloosheid in de Eurozone, augustus 2004
De ontwikkeling van de werkloosheid in de ons omringende landen lijkt sterk op die van Nederland. Toen de werkloosheid in Nederland in 2001 het laagste punt bereikte, gebeurde hetzelfde in Duitsland, België en Frankrijk. Daarna volgde een meerjarige periode van vrijwel onafgebroken stijging, maar in Nederland is de groei naar verhouding wel het grootst.
De laatste maanden lijkt de groei van de werkloosheid in Nederland er uit. Ook in Frankrijk en de Eurozone lijkt de sterkste groei voorbij. In België en Duitsland was al in 2003 sprake van een stabiliserende werkloosheid. Vanaf begin 2004 loopt de werkloosheid bij onze oosterburen echter weer wat verder op. De meest recente Nederlandse werkloosheidscijfers voor de periode augustus – oktober laten ook weer een stijging zien.
Redactie Personeelsnet