Werknemer denkt dat prijzen meer blijven stijgen dan loon

Met een gemiddelde prijsstijging van 2,7 procent en een loonstijging van maar 1,5 procent, is het niet vreemd dat Nederlanders zich weinig illusies maken over hun koopkracht. Negen van de tien zien daar de komende 12 maanden geen verbetering in komen.

Ook het sentiment op de arbeidsmarkt blijft laag, meldt het ING Economisch Bureau aan de hand van een peiling onder gemiddeld 55.400 respondenten per dag.

Inflatie overtreft de loonstijging al drie jaar
Werknemers zien het afgelopen jaar de prijzen harder stijgen dan hun inkomen. Negen op de tien geeft aan dat de inflatie zijn of haar loonstijging heeft overtroffen. Bij 3 procent van de ondervraagden hielden de toename van het loon en de prijzen elkaar in evenwicht. Bij een groep gelukkigen van eveneens 3 procent, lag de loonstijging nog wel boven de inflatie.

Bron: ING Economisch Bureau

De gemiddelde cao-loonstijging over de afgelopen twaalf maanden bedroeg 1,5 procent, maar de prijzen stegen in de afgelopen twaalf manden met gemiddeld 2,7 procent. De inflatie is daarmee bijna dubbel zo hoog als de stijging van de lonen. Daardoor kunnen werknemers uiteindelijk minder kopen van hun salaris. Inmiddels overtreffen de prijsstijgingen de loonstijging al drie jaar op rij.
                                                                                                 
Stemming blijft in mineur
Het ING Economisch Bureau verwacht dat de komende 12 maanden de prijsstijging (1,9 procent) de gemiddelde cao-loonstijging (1,3 procent) zal blijven overtreffen. En ook negen van de tien (89 procent) ondervraagden verwachten dat de komende twaalf maanden de gemiddelde prijsstijgingen die van hun loon zullen overtreffen.

De stemming over de arbeidsmarkt blijft ook laag. Net als de voorgaande maanden zijn de pessimisten flink in de meerderheid. Maar liefst 80 procent van de respondenten heeft de arbeidsmarkt voor werknemers in de afgelopen drie maanden zien verslechteren. Daarmee blijft het aantal pessimisten hoog, maar stabiel.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?