Werknemer gebruikt eigen verlofdagen voor zorg familielid
Langdurig zorgverlof wordt zelden gebruikt.
In 2007 zorgden ruim 450 duizend werknemers langer dan twee weken voor een (ernstig) ziek familielid. Nog eens hetzelfde aantal werknemers, verleende dergelijke mantelzorg voor een kortere periode. De mantelzorgers namen iets vaker verlof op, maar dat was niet altijd zorgverlof. Veel mantelzorgers gebruiken de ‘eigen’ ADV-dagen of nemen vakantiedagen op. Dat meldt het CBS.
Ruim eenderde (34 procent) van de werknemers die minder dan twee weken voor een ziek familielid zorgde, nam verlof op. Bij zorg korter dan twee weken deed 34 procent een beroep op een verlofregeling. Dat is iets meer dan in 2005, toen 31 procent verlof opnam.
Kortdurend zorgverlof werd vaker opgenomen: van 19 procent in 2005 naar 26 procent in 2007. Maar de mantelzorgers namen bij een korte zorgperiode meestal vakantiedagen of ADV op (30 procent).
Langdurend zorgverlof niet vaak gebruikt
Ook werknemers die langdurende mantelzorg verlenen namen iets meer verlof op in 2007 dan in 2005. Bijna de helft (47 procent) van hen die verlof opnamen, maakte in 2007 gebruik van zorgverlof. In 2005 lag dat aandeel lager, op 41 procent.
De meest gebruikte verlofregeling is het kortdurend zorgverlof (38 procent). Het langdurend zorgverlof werd slechts door 10 procent opgenomen. Mogelijk is het opnemen van langdurend verlof minder aantrekkelijk omdat de verlofdagen niet worden doorbetaald, denkt het CBS.