Werknemer verzwijgt financiële problemen voor werkgever

Nederlanders stellen hun werkgever liever niet op de hoogte van hun financiële problemen. Zij schamen zich hiervoor, waardoor het probleem onbesproken blijft.

Dat blijkt uit onderzoek van financieel-juridisch dienstverlener DAS naar de manier waarop Nederlanders omgaan met minder inkomen of schulden.1300 Nederlanders hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Schulden geven onrust en brengen voor velen een schaamtegevoel met zich mee. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders ’s nachts wakker ligt van hun schulden. De schaamte over schulden is zelfs nog iets groter dan vorig jaar. De helft van de Nederlanders houdt hun schulden het liefst verborgen voor anderen, tegenover 44% in 2013.

“De schuldenproblematiek neemt men ook mee naar het werk”, aldus Charles Staats, directielid van DAS. Staats: “Grote kans dat een werkgever wel iemand in dienst heeft met financiële problemen. Deze werknemers melden zich vaak ziek, kunnen zich slecht concentreren, maar geven ook aan graag te willen overwerken of verzoeken om voorschot op salaris of vakantiegeld. Fraude of diefstal kunnen aanwijzingen voor financiële problemen zijn. Wanneer er beslag op het loon wordt gelegd, is het vaak al te laat". 

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?