Ruim de helft (51%) van de Nederlandse werknemers gaat het komende jaar om loonsverhoging vragen. Werknemers van generatie Y zijn in grotere mate (62%) bereid om loonsverhoging te vragen in vergelijking met werknemers van de babyboomgeneratie (45%) en generatie X (45%).
Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, onder 1.000 Nederlandse werknemers.
Loonstijging door grotere verantwoordelijkheden
Wanneer wordt gevraagd naar de redenen om salarisverhoging te vragen, geeft ruim drie kwart (76%) van de werknemers aan dat het loon niet mee is gestegen met het groeiende takenpakket en verantwoordelijkheden.
Een tiende geeft aan dat ze loonsverhoging op zijn plaats vinden omdat het huidige salaris niet marktconform is voor de functie en sector. Daarnaast zegt 7% dat een hoger salaris noodzakelijk is om de huidige manier van leven te bekostigen, terwijl 6% stelt dat ze meer moeten verdienen om in de basisbehoeften te voorzien.
Groeiend vertrouwen bij werknemers
Volgens Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland, is er “groeiend vertrouwen onder Nederlandse werknemers over hun kansen op de arbeidsmarkt. Hierdoor durven werknemers ook sneller om loonsverhoging te vragen binnen hun huidige functie”.
Renken onderstreept dat een marktconform loonbeleid prioriteit moet zijn voor bedrijven, maar dat salarisverhogingen niet de enige manier zijn om talent aan het bedrijf te binden. “Zo besteden bedrijven extra aandacht aan het ontwikkelen van een gevarieerd takenpakket of bieden aantrekkelijke carrièrekansen voor het aantrekken en behouden van werknemers”, stelt Renken.
1 op de tien gaat ander werk zoeken
Als de werkgever geen loonsverhoging toekent, zegt 43% van de werknemers te wachten tot het volgende functioneringsgesprek om de vraag opnieuw te stellen. Een derde geeft aan naar een alternatief te vragen, zoals meer of betere secundaire voorwaarden of een beter betaalde functie binnen het huidige bedrijf. Een tiende van de medewerkers zegt op zoek te gaan naar een andere baan als ze een negatief antwoord krijgen.