Werknemers verdenken vooral collega’s van onethisch gedrag
Bij de meeste bedrijven zijn duidelijke regels over wat wel en niet mag.
Ruim een kwart van de werknemers in Nederland denkt dat er meer fraude voorkomt in ondernemingen dan daadwerkelijk naar buiten komt. Dit blijkt uit recent onderzoek van Ernst & Young onder werknemers van beursgenoteerde bedrijven en multinationals in acht Europese landen, waaronder Nederland.
In Nederland meent slechts 3 procent van de ondervraagde werknemers dat hun werkgever onethisch gedrag en fraude als een belangrijk thema voor de organisatie beschouwt. De meeste bedrijven hebben wel duidelijke regels over onethisch gedrag (88 procent). Driekwart van de ondervraagden denkt dat iedereen in het bedrijf die regels ook kent, maar dat slechts 57 procent zich ook aan de gemaakte afspraken houdt. Nederlanders hebben daarmee iets minder vertrouwen dan collega’s in andere West-Europese bedrijven. Een minderheid van 14 procent van de Nederlandse werknemers vindt dat managers zichzelf een andere standaard opleggen dan hun werknemers.
In Nederland gelden het meenemen van relaties naar bijvoorbeeld een stripclub en het manipuleren van cijfers als grootste zonden. In vergelijking met andere West-Europese landen hebben Nederlanders meer problemen met collega's die hun persoonlijke e-mailaccounts tijdens werktijd checken (45 procent, tegenover 32 procent in West-Europa).
85 Procent van de ondervaagden heeft naar eigen zeggen het afgelopen jaar niets gedaan dat niet door de beugel kan en 65 procent vindt zichzelf zelfs een voorbeeld voor anderen. Onethisch gedrag neemt volgens een meerderheid van de Nederlandse werknemers niet toe: 59 procent denkt dat het gelijk blijft, 27 procent verwacht een afname en slechts 5 procent voorspelt een groei; 9 procent doet geen voorspelling.