Nederlanders hebben in het dagelijks leven bijna onbeperkte mogelijkheden om te kiezen voor diensten die bij ze passen. En die keuze willen ze ook, als het gaat om hun arbeidsvoorwaarden. Vooral jonge werknemers verwachten meer keuzevrijheid om arbeidsvoorwaarden te kiezen die aansluiten op hun behoeften.
Dit zijn bevindingen uit het ‘2017 Global Benefits Attitudes Survey’ van adviesbureau Willis Towers Watson. Daaruit blijkt ook dat in Nederland 24% van de werknemers zich zorgen maakt over hun huidige financiën en 32% zelfs geldzorgen heeft over hun eigen toekomst.
De enquête onderzoekt hoe arbeidsvoorwaarden het gedrag van werknemers individueel en gezamenlijk beïnvloeden. Verder wordt onderzocht hoe arbeidsvoorwaarden aansluiten bij de werkgerelateerde en persoonlijke prioriteiten van werknemers. Daarbij wordt ook het verband met stress, afwezigheid, productiviteit en betrokkenheid bij het werk meegenomen.
Veel Nederlanders nu tevreden over hun geldsituatie
Opvallend is dat 16% van de werknemers in Nederland verwacht door te werken na hun 70ste. In Duitsland en Frankrijk is dit respectievelijk maar 7% en 8%.
Wel scoort Nederland het beste van ontwikkelde landen als het gaat om tevredenheid van de huidige financiële situatie van werknemers. Nederland zit sinds 2013 in een stijgende lijn terwijl werknemers in andere ontwikkelde landen steeds minder tevreden zijn over hun huidige financiële situatie.
Maar zeker niet iedereen is even rijk
Ondanks die stijgende trend, denkt 30% van de werknemers in Nederland een onverwachte kostenpost van € 2.000, - niet op te kunnen brengen. Dit is ook het geval in andere Europese landen: een derde leeft van salaris naar salaris.
Gezien het feit dat er een aanzienlijk aantal werknemers van salaris naar salaris leeft, is het niet verrassend dat op langere termijn het financiële vertrouwen is uitgehold. Bijna twee derde van de werknemers denkt dat ze er slechter aan toe zijn op hun oude dag, ten opzichte van de generatie van hun ouders.
Werknemers willen advies over hun pensioensituatie
Uit de enquête blijkt dat werknemers hulp willen voor hun fysiek of financieel welzijn, voordat ze met pensioen gaan. Ze durven daarvoor niet goed terecht bij hun werkgever, omdat ze zich dan beoordeeld voelen over wat ze wel of niet moeten doen. Werkgevers kunnen hiervoor programma’s opzetten die de werkomgeving verbeteren en het gebruik van nieuwe technologieën bevorderen.
“Cijfers uit het onderzoek ondersteunen onze visie dat financiële problemen van werknemers ook een financiële zorg zijn voor de werkgever”, stelt Paul Kullen, consultant binnen Willis Towers Watson op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Wantrouwen bij werknemer wegnemen
Werknemers met financiële problemen melden zich vaker ziek of zijn niet-productief. "Steeds meer werkgevers leveren, mede daarom, programma’s om hun werknemers te helpen in hun financiële planning. Daarbij moeten ze zich bewust zijn van een zekere mate van wantrouwen aan de kant van de werknemer, die overigens in onze ervaring goed weggenomen of in elk geval beperkt kan worden”, aldus Kullen.
MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief