Werknemers willen salarisverhoging inruilen voor meer vakantiedagen

Nederlanders hechten steeds meer waarde aan hun mentale gezondheid. Driekwart vraagt nu liever extra vakantiedagen dan een salarisverhoging. Want met meer vakantiedagen, zijn werknemers in staat meer afstand te nemen van hun werk. Een derde is verder bereid om salarisverhoging in te leveren voor een thuiswerkvergoeding.

Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed onder meer dan 1200 werknemers en 250 werkgevers. Uit de cijfers komt naar voren dat driekwart van de werkenden op dit moment open staat voor een andere betaalde baan, al geeft zestig procent van hen aan dat zij niet actief op zoek zijn.

Werkende leven veranderd door coronacrisis
Door de pandemie is het werkende leven van veel mensen compleet veranderd, en daarmee de behoeften op het gebied van salaris en vrije tijd. Veel werknemers voelen dat het nu misschien niet de beste tijd is om te vragen om een salarisverhoging, maar durven dit wel aan met vakantiedagen.

Dit past in de trend dat Nederlanders steeds meer waarde hechten aan hun mentale gezondheid. Nu het gros van Nederland vanuit huis werkt is de werk-privébalans van velen behoorlijk verstoord.  Door meer vakantiedagen op te nemen, zijn mensen in staat toch wat afstand te nemen van het werk, met positieve invloed op de mentale gezondheid.

Liever een thuiswerkvergoeding
Niet alleen vakantiedagen zijn in trek, want 35 procent van de werkende Nederlanders is bereid om salarisverhoging af te slaan in ruil voor verruimde mogelijkheden tot thuiswerken of het ontvangen van een thuiswerkvergoeding.

Ook dat past in de nieuwe realiteit. Mensen sorteren in hun contractonderhandelingen alvast voor op het feit dat zij meer vanuit huis willen en blijven werken.

Kloof hoger en lager opgeleiden
Hoger opgeleiden zijn nog wel vaker van plan om in het komende jaar een salarisverhoging te vragen. Maar zij zijn ook vaker bereid om arbeidsvoorwaarden in te wisselen voor vakantiedagen. Maar als het nodig is, zijn hoger opgeleiden ook significant vaker bereid om salaris in te leveren om hun baan te behouden.

Van de lager opgeleiden is 55 procent bereid te zijn om te onderhandelen over het salaris wanneer zij solliciteren voor een nieuwe baan, onder hoger opgeleiden is dit 76 procent. Voor lager opgeleiden zijn relatief meer kandidaten beschikbaar per vacature, wat de onderhandelingspositie voor de werkzoekende minder sterk maakt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?