Werkvloergesprek stimuleert gelijke kansen

Vakbond helpt bedrijven bij samenwerking in bedrijf.

Staatssecretaris Aboutaleb van SZW neemt vandaag een kijkje bij een ‘werkvloergesprek’ bij het bedrijf Heerema Zwijndrecht BV. Onder het motto: ‘samenleven doe je op de werkvloer’, organiseert de Bedrijvenbond CNV al enige tijd werkvloergesprekken. De bond probeert in de gesprekken problemen met gelijke kansen ter plekke bespreekbaar te maken en op te lossen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt dit initiatief.

Bij de werkvloergesprekken wordt speciaal gelet op verschillen die er zijn in sekse, leeftijd, ras, godsdienst, handicaps en seksuele gerichtheid. De bond bekijkt of de arbeidsverhoudingen in bedrijven goed zijn en of alle werknemers gelijke kansen hebben om te werken, zich te ontwikkelen en arbeid en zorg te combineren.

Quickscan
De bond organiseert de werkvloergesprekken bij bedrijven die bereid zijn om gelijke kansen bespreekbaar te maken en die de samenwerking in het bedrijf willen verbeteren. Voordat het gesprek plaatsvindt, voert de bond eerst een quickscan uit. Dat is een korte vragenlijst voor werknemers en een uitgebreidere vragenlijst voor de personeelsmanager.

In het werkvloergesprek wordt daarna met de werknemers bekeken wat de knelpunten in het bedrijf zijn en hoe die opgelost kunnen worden.

Resultaten
Uit de eerste algemene resultaten van alle gehouden quickscans blijkt dat werknemers in de bezochte bedrijven, hun bedrijf niet aantrekkelijk vinden voor vrouwen, dat er weinig ruimte is voor mensen met een arbeidshandicap, leidinggevenden soms vooroordelen hebben en er misverstanden voorkomen door taal- en cultuurverschillen.

Maar er zijn ook positieve punten. Zo ervaren werknemers de diversiteit in het bedrijf zelf als positief. Ook voelen allochtone werknemers zich snel thuis, is er voldoende vrijheid om ideeën aan te dragen en merken werknemers niets van discriminatie bij het aannemen van nieuwe mensen.

De CNV Bedrijvenbond tekent bij de resultaten nog wel aan, dat een groot deel van de werkvloergesprekken is gehouden bij typische 'mannenbedrijven', die ook het werkterrein vormen van de bond.

Promotiekansen
Wel vinden allochtonen (meer dan autochtonen) dat er discriminatie voorkomt bij het aanbieden van promotiekansen. En ook vrouwen oordelen negatiever dan mannen over het bieden van promotiekansen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?