Werven in Randstad kan beter in landelijk dagblad
Regionale kranten ijzersterk buiten grootstedelijk gebied.
Wie een vacature heeft in de Randstad, kan beter een wervingsadvertentie plaatsen in een landelijke krant dan een plaatselijk dagblad. De marktpositie van regionale bladen blijft in de Randstad ver achter. Daarentegen hebben de regionale kranten in het noorden, oosten en zuiden zo’n groot marktaandeel, dat ze niet te vermijden zijn bij het plannen van een wervingsadvertentie. Dat is af te leiden uit het vijfde concentratierapport van het Commissariaat voor de Media.
De dagbladenmarkt is de laatste jaren in grote beroering, vooral door de opkomst van nieuws-sites en gratis kranten. Fusies, afslankingen en samenvoegingen moeten de afkalvende marktaandelen keren. Ondertussen floreren de gratis kranten, die nu een marktaandeel van 15 procent hebben ingenomen. De gratis Spits en Metro bereiken bovendien een voor recruiters zeer aantrekkelijke doelgroep van jongeren en forensen.
De krantenbedrijven zetten nieuwe stappen door ‘crossmediaal’ te werken: ze openen websites en participeren in radio- en tv-zenders. Bovendien is er nieuwe wetgeving op komst die belemmeringen voor mediabedrijven wegneemt om in alle media actief te zijn.
Sterk in de regio
Regionale kranten hebben in de Randstad een marktaandeel van minder dan 40 procent. Daar is het dus al snel aantrekkelijker om een wervingsadvertentie in een ander medium te plaatsen.
Die cijfers liggen heel anders in de overige regio’s. Regionale kranten beheersen de markt in Brabant en Limburg (met respectievelijk 73 en 82 procent). In de Noordelijke provincies schommelen de marktaandelen rond de 70 procent, in Gelderland rond de 60 procent. Wie personeel in deze regio’s zoekt, en wil adverteren in een dagblad, lijkt daar dus nauwelijks om de regionale kranten heen te kunnen.