Wie werknemer na 2 jaar ziekte niet ontslaat, loopt ook risico’s

Als het niet lukt om een medewerker weer aan het werk te krijgen, valt de werknemer na 2 ziektejaren onder verantwoordelijkheid van UWV. Als de werkgever dan tot ontslag overgaat, heeft de werknemer alsnog recht op een transitievergoeding. Wie de werknemer dan maar in dienst houdt, loopt ook risico’s.

"Werkgevers ervaren het als zeer onrechtvaardig dat ze zieke medewerkers na twee jaar een ontslagvergoeding moeten meegeven", zegt Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij juridisch dienstverlener DAS in de Volkskrant. Vooral ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hikken tegen de kosten aan van een transitievergoeding en besluiten daarom de zieke medewerker maar gewoon in dienst te houden met een slapend dienstverband.

Arbeidsrechtadvocaat en Personeelsnet-blogger Pierre van Geffen, heeft september vorig jaar al gewaarschuwd dat ‘slapende dienstverbanden weer wakker kunnen worden’.
 
Recht op transitievergoeding na re-integratietraject
Werkgevers die met een zieke medewerker te maken krijgen, moeten twee jaar lang het loon doorbetalen en een uitvoerig re-integratietraject volgen, conform de Wet verbetering Poortwachter. Als de re-integratieinspanningen na die twee jaar niet tot resultaat hebben geleid, krijgt de werknemer recht op een uitkering van UWV en kan ontslag worden aangevraagd.

Sinds de Wet werk en zekerheid van kracht is, hebben werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn, recht op een transitievergoeding bij ontslag. En die wet maakt geen uitzondering voor zieke medewerkers die ene re-integratietraject volgen. Het gevolg is dat werkgevers dus na twee jaar loondoorbetaling ook nog eens moeten afrekenen met de werknemer, zodra die na ontslag overgaat naar de verantwoordelijkheid van UWV.
 
Sluimerend dienstverband
Werkgevers hebben volgens de Volkskrant ‘een truc’ bedacht, door werknemers dan maar niet te ontslaan en ‘sluimerend’ in dienst te houden. Dat scheelt ze het betalen van een transitievergoeding, maar het heeft ook nadelen.

"Indien werkgevers ervoor kiezen om dienstverbanden te laten ‘slapen’, dan kleeft hier voor hen wel een risico aan", waarschuwt arbeidsrechtadvocaat Pierre van Geffen.
"Dat een dienstverband slaapt, zegt namelijk ook dat een dienstverband weer wakker kan worden. Dit kan het geval zijn wanneer werknemers herstellen. Gelet op het feit dat deze werknemers al jarenlang niet in staat zijn geweest hun werk te hervatten, schatten veel werkgevers deze kans in als zeer klein. Maar mocht de werknemer toch herstellen, dan kan hij nog steeds aanspraak maken op werkhervatting. Zijn arbeidsovereenkomst is immers nog steeds van kracht".

Verder is het opletten bij reorganisaties. Want bij het afspiegelen voor de ontslagvolgorde, moet ook de zieke medewerker worden meegerekend. Dat kan betekenen dat daardoor een ongewenste uitkomst ontstaat.

Geen fatsoenlijk werkgeverschap?
Minister Asscher (SZW) zegt in de Volkskrant dat hij een sluimerend dienstverband niet vindt stroken met ‘fatsoenlijk werkgeverschap'. Een andere behandeling van arbeidsongeschikten zou zelfs in strijd zijn met Europese regelgeving en de Wet gelijke behandeling. Een arbeidsongeschikte werknemer heeft de transitievergoeding volgens de minister nodig om alsnog een nieuwe baan te vinden.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?