Woningbezitter aanvaardt vaker werk in eigen regio

Verkoopkosten te hoog om werk verderop te zoeken.

Wie een eigen huis heeft en werkloos wordt, zoekt eerst in de eigen regio naar een nieuwe baan. Als dit na enige maanden geen succes heeft, wordt ook buiten de regio gezocht. Dan krijgt namelijk de vrees voor de bijstand de overhand. Wie een bijstandsuitkering ontvangt moet namelijk eerst het eigen huis ‘opeten’.

Dit concluderen onderzoekers Michiel van Leuvensteijn van het Centraal Planbureau (CPB) en Aico van Vuuren van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het CPB Discussion Paper 'The impact of homeownership on unemployment in the Netherlands'.

In het paper constateren Van Leuvensteijn en Van Vuuren dat werkloze woningbezitters sneller een baan in de eigen regio vinden dan werkloze huurders. Buiten de eigen regio is er geen echt verschil tussen huurders en woningbezitters. De werkloosheid sneller oplossen door meer koopwoningen te bouwen, dat werkt helaas niet, volgens de onderzoekers.

Kosten verhuizing
Werkloze woningbezitters vinden in 7,4 procent van de gevallen een baan buiten de eigen regio, de rest komt in de eigen regio weer aan het werk. Bij werkloze huurders is het percentage dat werk vindt buiten de eigen regio iets hoger, namelijk 8,8 procent. Ongeveer 0,5 procentpunt van dit verschil is toe te schrijven aan verschillen tussen huurders en kopers, zoals leeftijd en burgerlijke staat.

Het overige verschil zit in het feit dat werkloze woningbezitters sneller een baan in de eigen regio accepteren, om te voorkomen dat ze moeten verhuizen. De kosten van verkoop van een eigen huis zijn namelijk aanzienlijk. Een baan buiten de regio is daarom onvoordelig als dat tot een verhuizing leidt.

Bijstand als prikkel
Woningbezitters zoeken vooral in de eerste maanden van hun werkloosheid dichtbij huis naar werk. Daarna zoeken ze ook buiten de regio.

De prikkel om een baan te vinden neemt dan toe, omdat woningbezitters na verloop van tijd in de bijstand komen. In de bijstand moeten zij eerst het kapitaal dat vastzit in hun woningen opmaken. Daardoor krijgen ze een lagere uitkering dan huurders in dezelfde omstandigheden.

Woningbezitters worden dus minder kieskeurig naarmate de kans om in de bijstand terecht te komen toeneemt, concluderen de onderzoekers.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?