Zo werkt de kantonrechtersformule

Met de nieuwe kantonrechtersformule gaat de hoogte van de ontslaguitkering er voor veel werknemers op achteruit. Zij krijgen een lagere vergoeding, terwijl er meer bijzondere omstandigheden gelden.

De Kring van Kantonrechters heeft de kantonrechtersformule na twaalf jaar gewijzigd. De rechters willen meer rekening houden met de arbeidsmarktpositie van de werknemer en de financiële positie van de werkgever. Verder willen ze meer maatwerk leveren voor werknemers die snel met pensioen zullen gaan. Ook moest de regeling duidelijker worden bij korte dienstverbanden. De kantonrechters gaan de nieuwe formule vanaf 1 januari 2009 toepassen.

De kantonrechtersformule wordt straks nog steeds volgens de A x B x C-methode berekend. A staat voor het aantal berekende dienstjaren, dat vermenigvuldigd wordt met het bruto maandsalaris (B) en met een correctiefactor voor bijzondere omstandigheden (C).

Let op: per 1 juli 2015 zal de ontslagprocedure worden gewijzigd. Dan wordt ook de kantonrechtersformule niet meer toegepast.
 
Wijziging berekende dienstjaren
Met de nieuwe kantonrechtersformule gaat de hoogte van de ontslaguitkering er voor veel werknemers op achteruit. Dit komt door een wijziging in factor A, waarin een ander gewicht wordt toegekend aan het aantal dienstjaren.

Nu krijgt een werknemer bij ontslag voor elk dienstjaar tot aan zijn 40ste één maandsalaris. Voor de gewerkte jaren tussen de 40 en 50 jaar krijgt iemand anderhalve maand en boven de 50 is dat 2 maanden per dienstjaar.

De kantonrechters hebben die formule nu gewijzigd. In de nieuwe situatie tellen de jaren tot 35 voor een half maandsalaris, de jaren van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor anderhalf en vanaf 55 voor twee maandsalarissen.

De kantonrechters denken op deze manier beter aan te sluiten bij de verbeterde arbeidsmarktpositie van jongeren, terwijl de oudere werknemer voldoende bescherming houdt.

Meer bijzondere omstandigheden
De kantonrechters gaan meer rekening houden met bijzondere omstandigheden in factor C. Nu wordt deze factor vooral gebruikt om de vergoeding voor verwijtbaarheid van het ontslag te corrigeren. Straks zullen de kantonrechters ook rekening houden met de arbeidsmarktpositie van de werknemer en de financiële positie van de werkgever.

Zo kan een werknemer die door de baas gedurig is bijgeschoold toe met een lagere ontslagvergoeding, omdat die meer kansen heeft op de arbeidsmarkt.

Dat geldt ook voor een werknemer die door de krappe arbeidsmarktsituatie in een sector snel weer nieuw werk kan vinden. Die heeft minder bescherming nodig dan een werknemer in een sector waar al veel werkloosheid heerst.

Verder gaat de kantonrechter meer rekening houden met de financiële positie van de werkgever. Als een werkgever met jaarstukken en prognoses kan aantonen dat de toegekende ontslagvergoeding onbetaalbaar is, zal mogelijk een lagere vergoeding worden toegekend.

Ontslagvergoeding oudere werknemer
Een andere wijziging betreft de ontslagvergoeding voor werknemers die snel met pensioen zouden gaan. Nu is de vergoeding nooit hoger dan de verwachte inkomstenderving tot aan de pensioengerechtigde leeftijd.

Daarbij werd tot nu toe uitgegaan van 65 jaar als pensioenleeftijd. Maar dat is tegenwoordig niet meer de vanzelfsprekende leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan. Daarom houdt de kantonrechter bij het bepalen van de ontslagvergoeding voortaan rekening met de leeftijd waarop de werknemer naar verwachting met pensioen zou zijn gegaan, als deze niet was ontslagen.

Vergoeding bij korte dienstverbanden
Voor arbeidsovereenkomsten die binnen 2 jaar worden ontbonden, geldt straks een afzonderlijke regeling.

Als er sprake is van een overeenkomst voor bepaalde tijd, zonder tussentijdse opzegmogelijkheid, blijft de ontslagvergoeding gelijk aan het salaris over de resterende tijd.

In alle andere gevallen wordt de vergoeding op de normale manier, volgens de nieuwe kantonrechtersformule, berekend.

Meer informatie
In het dossier Arbeidsrecht van HR Tools & Extra's vindt u handige hulpmiddelen en checklists over Arbeidsrecht.


© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren en niet citeren zonder bron- en linkvermelding.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?