Waar het precies door komt is nog niet helemaal duidelijk, maar in december 2024 stopten meer zzp’ers ermee dan dat er inschrijvingen waren bij de Kamer van Koophandel (kvk). Zo'n 13 procent minder zzp’ers schreven zich in bij het handelsregister dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd is het aantal stoppers met 54 procent fors toegenomen. Het aantal zzp’ers groeit onder aan de streep nog wel, maar minder hard dan een jaar eerder.
Dat is op te maken uit de laatste zzp-monitor van de Kamer van Koophandel.
Opvallende cijfers, maar wel relativeren
De verschuivingen zijn opvallend, maar moeten wel gerelativeerd worden. Want ze vallen in het niet als je bedenkt dat in Nederland momenteel zo'n 1,2 miljoen zzp’ers aan het werk zijn.
Wel lijkt er een relatie te zijn met de aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid, omdat er een opmerkelijke afname te zien is van het aantal zzp’ers in sectoren waar schijnzelfstandigheid nu een probleem is.
Toch nog wel groei
Het zzp-landschap in Nederland laat een wisselend beeld zien. De laatste kvk-monitor van december 2024 schetst een situatie waarin het aantal zelfstandigen zonder personeel nog steeds groeit, maar minder hard dan voorheen.
In december schreven 13% minder nieuwe zzp’ers zich in vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd stopten aanzienlijk meer zzp’ers: ruim 21.000 ondernemers beëindigden hun inschrijving, een stijging van 54% ten opzichte van december 2023, toen dit aantal nog op 14.000 lag.
Afname in specifieke branches
Hoewel het totaal aantal zzp’ers in Nederland onder de streep nog toeneemt, is in enkele branches een duidelijke daling zichtbaar. Markt- en opinieonderzoekbureaus zagen het aantal zzp’ers met 5,3% afnemen, en ook bij koeriers was sprake van een daling van 4,9%.
Andere branches met een significante afname zijn de bouwsector (-3,8%), de ICT-dienstverlening (-2,5%), en persoonlijke dienstverlening (-2,1%). Deze ontwikkelingen wijzen mogelijk op structurele veranderingen in de markt, waarbij sommige sectoren minder aantrekkelijk of levensvatbaar blijken voor zelfstandigen.
Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid
Vanaf 2025 kan het aantal zzp’ers verder onder druk komen te staan door aangescherpte handhaving door de Belastingdienst. De dienst gaat strenger toezien op situaties waarin zelfstandigheid eigenlijk meer lijkt op een arbeidsrelatie in loondienst of uitzendwerk. Dit kan gevolgen hebben voor het aantal zzp’ers dat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.
De inschrijving of uitschrijving bij het handelsregister geeft een trend aan, maar is geen exacte indicator van het aantal zzp’ers in Nederland. Want een zzp’er zal zich wellicht niet (meteen) uitschrijven bij de kvk, bijvoorbeeld als hij/ zij in loondienst gaat. Zo kan een zzp’er bijvoorbeeld ook parttime in loondienst werken en daarnaast nog zzp-opdrachten aannemen, of afwisselend in loondienst gaan en als zzp’er werken.