In verwachting, dat is een blijde gebeurtenis. Maar zwangere vrouwen worden op het werk niet bepaald met open armen ontvangen. Ze krijgen nare opmerkingen, openlijke kritiek of lopen een promotie mis. Ook komt het voor dat hun contract niet wordt verlengd.
Het College voor de Rechten van de Mens ontvangt de laatste tijd vaker klachten van zwangere vrouwen. Het college wijst er op dat zwangerschapsdiscriminatie in Nederland verboden is.
Kritiek op je zwangerschap
Op een internetpeiling ontving het college 750 reacties, waarin een derde van de vrouwen aangeeft regelmatig kritiek op hun zwangerschap te krijgen van hun manager. Bij ruim een kwart van de vrouwen gaat de promotie niet door vanwege hun zwangerschap. Het niet doorgaan van een contractverlenging komt ook nog steeds veel voor (25% van de reacties).
Volgens Laurien Koster, voorzitter College voor de Rechten van de Mens, ‘geven werkgevers aan over het algemeen geen grote problemen te hebben met zwangerschap op het werk. Maar toch horen we nu direct vanaf de werkvloer dat managers in grote mate negatief reageren tegenover zwangere vrouwen’.
'Allemaal aan de prikpil'
De peiling laat zien dat managers weinig tolerant zijn en dit ook niet onder stoelen of banken steken. Laurien Koster: ‘Wat we horen aan uitspraken grenst aan het ongelofelijke. Vrouwen krijgen reacties op hun zwangerschap als: ‘Jullie zouden allemaal verplicht aan de prikpil moeten’, of ‘Wij nemen alle soorten mensen aan maar zwanger dat kan echt niet’. Dat gebeurt ook tijdens sollicitatiegesprekken’.
Er zijn zelfs bedrijven die een clausule met betrekking tot zwangerschap opnemen in hun contract: ‘indien je zwanger wordt of indien je op dit moment moeder blijkt te zijn wordt dit contract direct ontbonden’. Het college wijst er nadrukkelijk op dat dit toch écht verboden is .
Pure discriminatie van zwangeren
Het college geeft enkel duidelijke voorbeelden van verboden discriminatie, die zwangere vrouwen in de praktijk ervaren: