10 redenen waarom kandidaten niet bij je willen werken

De lange reistijd en een salaris dat niet marktconform is, zijn de belangrijkste redenen om niet bij een werkgever te willen werken. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. De 10 belangrijkste redenen waarom kandidaten niet bij je willen werken, volgens het AGO: 1. Lange reistijd (67%) 2. Niet marktconform salaris (65%) 3. Geen goede eerste indruk (64%) 4. Geen goede naam/goed imago in de markt (49%) 5. Geen parttime mogelijkheden (35%) 6. Formele bedrijfscultuur (35%) 7. Niet maatschappelijk verantwoord ondernemen (31%) 8. Onregelmatige werktijden (29%) 9. Niet goed/makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (27%) 10. Veeleisend/hoge standaard (22%). Mobiliteit Mobiliteit is een belangrijk thema voor kandidaten. Consultant Hanneke van Brummelen van Intelligence Group constateert echter dat werkgevers hier weinig mee doen: "Arbeidsvoorwaarden als 'flexibele werktijden' en 'thuiswerkmogelijkheden' worden zelden tot nooit genoemd in advertenties". Eerste indruk Wat verder opvalt, is wat "eerste indruk" in het onderzoek wordt genoemd. Het begeleidende persbericht spreekt van "een aansprekende recruitmentsite, een professioneel eerste persoonlijke contact en de manier waarop je kandidaten te woord staat aan de telefoon". "De opvolging van een (open) sollicitatie is daarnaast ook cruciaal voor een goede eerste indruk." Het aardige is dat het bij de eerste indruk vooral om zaken gaat waarop recruiters doorgaans rechtstreeks invloed hebben.

De lange reistijd en een salaris dat niet marktconform is, zijn de belangrijkste redenen om niet bij een werkgever te willen werken. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

De 10 belangrijkste redenen waarom kandidaten niet bij je willen werken, volgens het AGO:
1. Lange reistijd (67%)
2. Niet marktconform salaris (65%)
3. Geen goede eerste indruk (64%)
4. Geen goede naam/goed imago in de markt (49%)
5. Geen parttime mogelijkheden (35%)
6. Formele bedrijfscultuur (35%)
7. Niet maatschappelijk verantwoord ondernemen (31%)
8. Onregelmatige werktijden (29%)
9. Niet goed/makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (27%)
10. Veeleisend/hoge standaard (22%).

Mobiliteit
Mobiliteit is een belangrijk thema voor kandidaten. Consultant Hanneke van Brummelen van Intelligence Group constateert echter dat werkgevers hier weinig mee doen: "Arbeidsvoorwaarden als 'flexibele werktijden' en 'thuiswerkmogelijkheden' worden zelden tot nooit genoemd in advertenties".

Eerste indruk
Wat verder opvalt, is wat "eerste indruk" in het onderzoek wordt genoemd. Het begeleidende persbericht spreekt van "een aansprekende recruitmentsite, een professioneel eerste persoonlijke contact en de manier waarop je kandidaten te woord staat aan de telefoon". "De opvolging van een (open) sollicitatie is daarnaast ook cruciaal voor een goede eerste indruk."

Het aardige is dat het bij de eerste indruk vooral om zaken gaat waarop recruiters doorgaans rechtstreeks invloed hebben.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?