Advies: maak beroepskeuze leerlingen meetbaar

RWI wil dat scholen leerlingen langer volgen.

De arbeidsmarkt zit te springen om goede werknemers, maar we laten leerlingen helemaal vrij bij het kiezen van hun studie of beroep. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) pleit er daarom voor om leerlingen beter te begeleiden bij hun beroepskeuze. Ze moeten daarbij ook meer informatie krijgen over de kansen op een baan.

Scholen begeleiden hun leerlingen nu tot hun diploma, terwijl ze veel zouden kunnen profiteren als ze de leerlingen blijven volgen in het vervolgonderwijs en daarna. Dat levert veel informatie op waarmee ze de loopbaanoriëntatie en -begeleiding kunnen verbeteren.

De raad wijst vooral op de noodzaak om studie- en beroepskeuze beter in te bedden in de reguliere lessen. Nu is het vaak nog een geïsoleerd onderdeel binnen het totale lessenpakket. De RWI vindt ook dat het advies over studie- en beroepskeuze moet worden getoetst door de Onderwijsinspectie.

Werking arbeidsmarkt
De raad is hier zo streng op, omdat een goed loopbaanadvies zich terug betaalt in een betere werking van de arbeidsmarkt.

De raad weet ook wel dat docenten, decanen en onderwijsmanagers al enorm veel op hun bordje hebben liggen. Vandaar dat de RWI met zijn aanbevelingen niet alleen de scholen zelf aanspreekt, maar ook de landelijke overheid en de sectororganisaties in het onderwijs. Het moet de scholen namelijk ook mogelijk gemaakt worden de studie- en beroepskeuze te verbeteren.

Verder steekt de RWI ook de hand in eigen boezem. De partijen in de RWI - werkgeversorganisaties, vakbonden en gemeenten - zien ook een taak voor zichzelf om het arbeidsmarktperspectief beter op het netvlies van de onderwijsprofessionals en de leerlingen te krijgen.

Leerlingen volgen
Een aantal opmerkelijke voorstellen van de RWI:

  • Studie- en beroepskeuze beter inbedden in de reguliere lessen. Nu is het vaak nog een geïsoleerd onderdeel binnen het totale lessenpakket.

  • Informatie op internet over opleidingen, beroepen en arbeidsmarktkansen beter verzamelen en beheren. Scholen en leerlingen kunnen zich dan bij de studie- en beroepskeuze laten leiden door een realistisch beeld van de inhoud van de opleidingen, evenals van de regionale en sectorale arbeidsmarktkansen. Uiteindelijk doel is één landelijk portal of website voor studie- en beroepskeuze.

  • Onderwijsinstellingen moeten het aantal leerlingen dat toegelaten wordt tot een beroepsopleiding afstemmen op de behoefte van de (regionale) arbeidsmarkt.

  • Leerlingen moeten ook een beter beeld krijgen hoe het onderwijs op de vervolgopleidingen eruit ziet. Daarnaast is het verstandig wanneer meer leerlingen daadwerkelijk een beroep 'ervaren', door middel van stages en snuffelstages.

  • De RWI stelt voor het externe rendement van het onderwijs zichtbaar te maken door leerlingen te blijven volgen, ook na het diploma. Het gaat dan voor VO-scholen bijvoorbeeld om informatie over hoeveel leerlingen aan vervolgonderwijs beginnen en hoeveel van hen na ongeveer 1 jaar nog (hetzelfde) vervolgonderwijs volgen. Voor MBO, HBO en universiteiten betreft het bijvoorbeeld hoeveel studenten een eerste baan vinden op het niveau van hun diploma.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?