Advocaten en rechters: nieuw ontslagrecht is niet eenvoudiger

Eén van de belangrijkste doelen van de nieuwe Wet werk en zekerheid, is het vereenvoudigen van het ontslagrecht. Maar rechters en advocaten stellen dat het voor werkgevers juist lastiger is geworden om een werknemer te ontslaan. Ze moeten vaak schikken en betalen dan meer dan de transitievergoeding.

Dat meldt de NOS Actualiteitenrubriek Nieuwsuur afgelopen zondagavond.

Rechters niet strenger, regels wel
In Nieuwsuur komen vertegenwoordigers van de advocatuur en de rechterlijke macht aan het woord, die bevestigen dat het ontslaan van medewerkers sinds de invoering van de WWZ alleen maar moeilijker is geworden. Volgens Monetta Ulruci, voorzitter van de Commissie Arbeidsrecht van de Kring van kantonrechters, zijn rechters niet strenger geworden. Wel zijn die eisen verscherpt die de wet stelt aan ontslag.

Gevolg is, dat nu één op de vijf ontslagaanvragen wordt afgewezen, terwijl dat voor invoering van de WWZ nog maar één van de 8 was.

Vaker schikken met hogere bedragen
Ook Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen merkt dat ontslagaanvragen vaker op een 'nee' stuiten bij de rechter. Gevolg is dat werkgevers daardoor proberen in onderling overleg met de werknemer het ontslag af te handelen. Dat gebeurt soms zelfs nog in de pauze van een rechtszitting, waarbij partijen de gang opgaan om het ontslag samen te regelen.

Van Gelderen merkt op dat daarbij dan flinke vergoedingen worden betaald, waarbij de transitievergoeding als minimum geldt en werkgevers daar nog flink wat bovenop moeten leggen.

MEER WETEN: Bekijk het dossier Wet Werk en Zekerheid 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?