ANWB: onbelaste vergoeding reiskosten behouden

Nu al betalen automobilisten meer voor het autorijden, dan bewoners in de landen om ons heen. Belangenvereniging ANWB vindt dat het autorijden te duur wordt als de regering de onbelaste reiskostenvergoeding ook nog eens gaat afschaffen.

De ANWB heeft de autokosten in Nederland in een overzicht vergeleken met de kosten die automobilisten hebben in onze buurlanden. Daarin laat de ANWB ook zien dat automobilisten in 2011 voor bijna 20 miljard euro belastingen en accijnzen hebben opgebracht, terwijl nog geen 6 miljard euro is uitgetrokken voor aanleg en onderhoud van wegen en het spoor.

Gemiddeld betaalt een automobilist in Nederland nu 212 euro per maand aan belastingheffing. Wanneer de belastingvrije kilometervergoeding hier nog eens vanaf gaat, zoals dat in het begrotingsakkoord voor 2013 is afgesproken, loopt dit maandelijks 70 euro op.

Niet minder rijden
Volgens het begrotingsakkoord zouden mensen door het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding minder gaan reizen. De ANWB deelt deze opvatting niet, omdat de meeste mensen geen alternatief hebben voor de dagelijkse rit naar het werk en niet op korte termijn van baan of van woonplaats kunnen veranderen.

De ANWB roept de Tweede Kamer dan ook op om af te zien van het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding en naar alternatieven te zoeken.

Dieselen is duur
De Belgische automobilist betaald gemiddeld 163 euro aan belasting voor zijn auto. De Duitsers betalen al 11 euro minder en zijn 142 euro kwijt aan de staat. De gemiddelde Fransman komt uit op een accijnsheffing van 135 euro.

Vooral dieselrijders zijn in Nederland duurder uit. Zij betalen 279 euro aan autobelastingen, terwijl Duitsers166 euro betalen, Belgen 172 euro, Fransen 135 euro en Luxemburgers slechts 111 euro.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?