Per 1 januari hebben we een nieuwe Arbo-wet met de belofte dat deze minder (gedetailleerde) regels stelt. Eén A4-tje dus zodat iedereen weet waar hij aan toe is? Ehh, niet helemaal. Nederland is immers niet voor niets verslaafd aan regels. In de nieuwe wet is bepaald dat werkgevers en werknemers zelf op maat gesneden normen, regels en voorschriften moeten opstellen in een Arbo-catalogus. Deze aanvullende afspraken kunnen per sector, branche, bedrijf (of groep bedrijven) worden gemaakt. Zelf regels maken blijkt overigens nog niet zo eenvoudig. Daar waar de Haagse beleidsmakers zich hebben teruggetrokken, is het Nederlandse Normalisatieinstituut NEN in het gat gedoken. Na zeven maanden dag en nacht vergaderen steekt NEN werkgevers en werknemers de helpende hand toe met een handleiding hoe je zo'n catalogus maakt: de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8050. NEN heeft er maar liefst 30 pagina's voor nodig om vijf processtappen uit te leggen: intentie, schrijven catalogus, communicatie, registratie en rapportage. En zo zijn werkgevers en werknemers veroordeeld tot hun eigen bureaucratie. En de resultaten daarvan moeten ze ook nog ter goedkeuring voorleggen aan de Arbeidsinspectie. Het zou me niet verbazen als werkgevers en werknemers minister Donner straks weer ouderwets smeken om Haagse regels.
Per 1 januari hebben we een nieuwe Arbo-wet met de belofte dat deze minder (gedetailleerde) regels stelt. Eén A4-tje dus zodat iedereen weet waar hij aan toe is? Ehh, niet helemaal.
Nederland is immers niet voor niets verslaafd aan regels. In de nieuwe wet is bepaald dat werkgevers en werknemers zelf op maat gesneden normen, regels en voorschriften moeten opstellen in een Arbo-catalogus. Deze aanvullende afspraken kunnen per sector, branche, bedrijf (of groep bedrijven) worden gemaakt.
Zelf regels maken blijkt overigens nog niet zo eenvoudig. Daar waar de Haagse beleidsmakers zich hebben teruggetrokken, is het Nederlandse Normalisatieinstituut NEN in het gat gedoken.
Na zeven maanden dag en nacht vergaderen steekt NEN werkgevers en werknemers de helpende hand toe met een handleiding hoe je zo'n catalogus maakt: de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8050. NEN heeft er maar liefst 30 pagina's voor nodig om vijf processtappen uit te leggen: intentie, schrijven catalogus, communicatie, registratie en rapportage.
En zo zijn werkgevers en werknemers veroordeeld tot hun eigen bureaucratie. En de resultaten daarvan moeten ze ook nog ter goedkeuring voorleggen aan de Arbeidsinspectie.
Het zou me niet verbazen als werkgevers en werknemers minister Donner straks weer ouderwets smeken om Haagse regels.