Deze bouwstenen vormen het fundament van uw seksuele intimidatie-beleid, of dit nu uitgebreid of beknopt is. Tevens vindt u hier een model protocol voor de aanpak van seksuele intimidatie.

Aanstelling Regeringscommissaris Grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Het kabinet heeft voormalig SER-voorzitter Mariëtte Hamer aangesteld als onafhankelijk Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, hier online te bereiken.
De regeringscommissaris is aanjager van verandering en adviseert het kabinet over een actieplan tegen seksuele intimidatie en geweld op het werk en daarbuiten.

Met de aanstelling van de regeringscommissaris wil het kabinet meer doen aan bewustwording en een veilige cultuur. Daarbij moet onder andere 'de cultuur van genderstereotypering en machtsmisbruik die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld worden doorbroken.' Haar opdracht bestaat uit twee delen:

  1. Gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
  2. Een boegbeeld zijn van het maatschappelijk gesprek dat moet leiden tot een cultuurverandering

Actieplan grensoverschrijdend gedrag

Samen met een waaier aan betrokken partijen, werkt het kabinet sinds 2023 aan een nationaal actieplan om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan. In samenwerking met alle belanghebbenden moet het tot een cultuurverandering komen door te faciliteren, normeren, handvatten te bieden en waar nodig te sanctioneren om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Hoe uw organisatie de aanpak van seksuele intimidatie ook wil vormgeven, bescheiden of uitgebreid, de volgende bouwstenen vormen het fundament van uw seksuele intimidatie-beleid.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.