Na IT komt nu het uitbesteden van de salarisadministratie in beeld.
Bij een meerderheid van het Nederlandse bedrijfsleven is uitbesteding van bedrijfsprocessen onderdeel van de toekomststrategie. Tegelijkertijd is minder dan tien procent van mening dat de markt voor Business Proces Outsourcing (BPO) al een volwassen stadium heeft bereikt. Hoewel de toekomst er positief uitziet, is BPO in Nederland nog nauwelijks de hype status ontgroeid. Dit blijkt uit onderzoek van Giarte Media Group en Accenture.
BPO, het uitbesteden van bedrijfsprocessen zoals financiën, personeelszaken en inkoop, heeft de afgelopen jaren in met name de VS en de UK een snelle vlucht genomen. In Nederland staat een ruime meerderheid van het bedrijfsleven er wel degelijk voor open, maar het fenomeen wordt met ’Hollandse nuchterheid’ bekeken. Uitbesteding van IT-infrastructuur gebeurt al wel op grote schaal.
De belangrijkste redenen voor uitbesteding van bedrijfsprocessen zijn de verwachte kostenbesparingen (64%) en de mogelijkheid zich beter op de kerntaken te richten (56%). Als derde reden wordt flexibiliteit in afname van diensten opgevoerd (48%).
BPO in Nederland nog in de kinderschoenen
Ondanks de goede toekomstverwachtingen staat BPO in Nederland nog in de kinderschoenen.
Verreweg het belangrijkste obstakel voor BPO is de bedrijfscultuur. Dit wordt door 68% van de respondenten als een mogelijke faalfactor opgevoerd.
Op het moment besteedt 80% van de ondervraagde bedrijven alleen nog uit op het niveau van IT-infrastructuur en applicaties (ontwikkeling, beheer, onderhoud). Eveneens ruim 80% heeft ’de nodige tot veel moeite’ om een externe leverancier de verantwoordelijkheid over een totaal bedrijfsproces te geven. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat er nog te weinig vertrouwen is in de kennis die IT-leveranciers hebben over deze processen.
Toch zal BPO de status van hype uiteindelijk ontgroeien: ’BPO kent ontegenzeggelijk groeiende toepassingsmogelijkheden en heeft een groeiend appeal, aldus Marco Gianotten, managing director van Giarte. ’Van een stormachtig snelle ontwikkeling, zoals veel onderzoeken voorspellen, zal vooralsnog echter geen sprake zijn.’
Volgens de ondervraagde bedrijven zijn de salarisadministratie, inkoop en logistiek de eerstvolgende activiteiten die voor outsourcing in aanmerking komen. Ook trainingen en opleidingen staan bij veel bedrijven op de nominatie voor uitbesteding.
Voor het onderzoek zijn 130 bedrijven uit de top-500 bedrijven in Nederland benaderd. In alle gevallen ging het om respondenten op hoger management niveau.
Redactie Personeelsnet