Bedrijven steken 1,7 miljard in beroepsonderwijs

Populariteit leren en werken wel iets afgenomen.

Het bedrijfsleven heeft in 2006 1,7 miljard euro gestoken in stages en andere vormen van leren en werken van leerlingen in het beroepsonderwijs. Dat heeft het CBS berekend. Het geld gaat voornamelijk op aan personeelskosten van de praktijkbegeleiders.

Het bedrag dat bedrijven uitgeven aan beroepspraktijkvorming, is in vier jaar tijd nauwelijks veranderd. Tussen 1998 en 2003 stegen de uitgaven nog met gemiddeld 9 procent per jaar. Dat kwam toen door de gestegen loonkosten en een stijging van het aantal leerlingen dat leren en werken combineert. De populariteit van leren en werken is na 2003 weer wat afgenomen.

Bijna driekwart van de uitgaven aan beroepspraktijkvorming gaat naar opleidingen waarbij leerlingen werken combineren met een aantal dagen school. Dan gaat het over de leerwerktrajecten van het VMBO, de beroepsbegeleidende leerweg van het MBO de duale opleiding in het HBO. Leerlingen die deze opleidingen volgen, worden vaak gezien als reguliere werknemers. Daar investeren bedrijven graag in.

Stages
Aan stages in het MBO en HBO geven bedrijven veel minder uit (28 procent) dan aan duaal onderwijs. Stages zijn vaak van kortere duur. Bovendien lopen leerlingen niet elk schooljaar stage. Bedrijven zijn dus minder tijd aan begeleiding kwijt. In 2006 werd gemiddeld 8 400 euro per duale leerling uitgegeven. De gemiddelde uitgaven per stagiair bedroegen 1 750 euro.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?