Belasting verlagen helpt economie nu niet

Gelukkigen die geld terug krijgen van de Belastingdienst, zetten dat op hun spaarrekening (46%) of betalen er schulden mee af (22%). Ook als de belastingen structureel omlaag gaan, zullen de meesten nu vooral sparen en niet extra uitgeven.

De economie stimuleren door de belastingen te verlagen heeft nu geen zin, omdat het vertrouwen bij consumenten ontbreekt. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 57.900 respondenten per dag.

Belastinggeld gaat naar spaarrekening
Na het invullen van de belastingaangifte weten de meeste mensen al of zij geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Ruim een derde van de respondenten zegt niets terug te krijgen.

Van de belastingbetalers die wel wat terugkrijgen zet bijna de helft (46%) de belastingteruggaaf opzij. Ruim een vijfde (22%) lost schulden af en één op de negen (11%) doet er een grote uitgave van. Eén op de vijf (20%) gebruikt het geld voor iets anders.

Belastingmeevaller ook gespaard
Sommige economen en politieke partijen willen de belastingen verlagen, om zo de economie aan te jagen. Maar de meeste consumenten zijn nu helemaal niet van plan om dan extra geld uit te geven.

Want vier op de tien (40%) zou bij een lagere belastingdruk vooral extra sparen, terwijl 22% zich zou richten op aflossing van schulden. Nog geen kwart (23%) van de ondervraagden zou vooral meer uitgeven als de belastingen omlaag gaan.

Vertrouwen moet terugkomen
Willen mensen extra geld ook daadwerkelijk uitgeven, dan moeten consumenten vooral vertrouwen hebben. Maar huishoudens werken op dit moment liever aan hun financiële buffers, omdat de werkloosheid oploopt.

Bovendien houden respondenten er waarschijnlijk rekening mee dat lagere belastingen nu, mogelijk leiden tot hogere lasten in de toekomst. Voor de zekerheid leggen ze daar dan alvast geld voor opzij, denkt ING.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?