Bezuinigen op personeelskosten zonder dat de werknemer het merkt

Er zijn mogelijkheden om op personeelskosten te besparen zonder dat de werknemers er ook maar iets van merken. Veel werkgevers laten deze kansen liggen. Dat zegt Jan-Bertram Rietveld van adviesbureau Ernst & Young in een opvallend interview met Management Team. Volgens Ernst & Young is de meeste winst te behalen bij de werkgeverslasten, omdat werkgevers vaak teveel premie betalen. WW-premie Als voorbeeld noemt het bureau de WW-premie, die gedeeltelijk afhankelijk is van de sector waarin een bedrijf actief is. Veel bedrijven zijn niet meer actief in de sector waarin ze ooit zijn gestart. Daarom is het verstandig dat werkgevers nagaan of hun bedrijf nog wel goed is ingedeeld. "Het gaat om procenten van de loonsom. Gevallen waarbij er zo 5 procent bespaard kan worden zijn echt geen uitzondering. En dat dan ook nog eens met terugwerkende kracht", aldus Rietveld van Ernst & Young tegen Management Team. Teveel betaald voor WIA Ook op de premie die bedrijven betalen voor arbeidsongeschiktheid, kan worden bezuinigd. Deze is namelijk afhankelijk van het aantal werknemers van het bedrijf dat in een WIA-uitkering terecht komt. Hoe meer werknemers in de WIA, hoe hoger de premie is die de werkgever moet betalen. "Maar wat blijkt is dat de overheid, die deze aanslag berekent, niet altijd even goed op de hoogte is. Wij hebben nu al meermaals mogen ervaren dat er mensen aan een bedrijf worden toegerekend die daar helemaal niet bekend zijn", aldus het adviesbureau. Of dit soort gevallen zo vaak voorkomen als het adviesbureau ons doet geloven, weet ik niet. Veel HRM-ers zullen zich niet verdiepen in de berekening van de premies, maar het kan toch de moeite waard zijn om na te gaan of het bedrijf niet teveel betaalt. Lees ook de andere besparingstips: 35 manieren om op personeel te besparen zonder te ontslaan.

Er zijn mogelijkheden om op personeelskosten te besparen zonder dat de werknemers er ook maar iets van merken. Veel werkgevers laten deze kansen liggen. Dat zegt Jan-Bertram Rietveld van adviesbureau Ernst & Young in een opvallend interview met Management Team.

Volgens Ernst & Young is de meeste winst te behalen bij de werkgeverslasten, omdat werkgevers vaak teveel premie betalen.

WW-premie
Als voorbeeld noemt het bureau de WW-premie, die gedeeltelijk afhankelijk is van de sector waarin een bedrijf actief is. Veel bedrijven zijn niet meer actief in de sector waarin ze ooit zijn gestart. Daarom is het verstandig dat werkgevers nagaan of hun bedrijf nog wel goed is ingedeeld.
"Het gaat om procenten van de loonsom. Gevallen waarbij er zo 5 procent bespaard kan worden zijn echt geen uitzondering. En dat dan ook nog eens met terugwerkende kracht", aldus Rietveld van Ernst & Young tegen Management Team.

Teveel betaald voor WIA
Ook op de premie die bedrijven betalen voor arbeidsongeschiktheid, kan worden bezuinigd. Deze is namelijk afhankelijk van het aantal werknemers van het bedrijf dat in een WIA-uitkering terecht komt. Hoe meer werknemers in de WIA, hoe hoger de premie is die de werkgever moet betalen.
"Maar wat blijkt is dat de overheid, die deze aanslag berekent, niet altijd even goed op de hoogte is. Wij hebben nu al meermaals mogen ervaren dat er mensen aan een bedrijf worden toegerekend die daar helemaal niet bekend zijn", aldus het adviesbureau.

Of dit soort gevallen zo vaak voorkomen als het adviesbureau ons doet geloven, weet ik niet. Veel HRM-ers zullen zich niet verdiepen in de berekening van de premies, maar het kan toch de moeite waard zijn om na te gaan of het bedrijf niet teveel betaalt.

Lees ook de andere besparingstips:
35 manieren om op personeel te besparen zonder te ontslaan.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?