Werkgevers krijgen soms te maken met een werknemer die de bedrijfsregels (herhaaldelijk) in ernstige mate overtreedt. De vraag is of ontslag op staande voet dan een mogelijkheid is. Overweegt u ontslag op staande voet? Stelt u zichzelf eerst deze 6 vragen!
Werkgevers krijgen zo nu en dan te maken met een werknemer die het niet zo nauw neemt met de bedrijfsregels en deze overtreedt. Wordt deze overtreding bemerkt door de werkgever, dan volgt vaak een waarschuwing. Gaat het om een herhaalde of een ernstige overtreding, dan rijst bij de werkgever al snel de vraag: kan ik de werknemer ontslaan?
Het financieel meest aantrekkelijke ontslag voor een werkgever is een ontslag op staande voet. Is dit ontslag succesvol, dan ben je immers direct van de werknemer af. Zijn arbeidsovereenkomst eindigt direct en daarmee dus ook zijn recht op loon. Bovendien bent u hem geen ontslagvergoeding verschuldigd.
Kans van slagen
Zo’n ontslag op staande voet klinkt ideaal. Helaas laat de kantonrechter een ontslag op staande voet vaak niet in stand. Het ontslag op staande voet is in het leven geroepen voor uitzonderlijke gevallen: werknemers die stelen, werknemers die frauderen of werknemers die zich schuldig maken aan werkweigering.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.