Bouwvakkers ademen levensgevaarlijk stof gewoon in
Onwetendheid en onwil om maatregelen te nemen.
In de bouw ademen werknemers nog te vaak kwartsstof in en dat is levensgevaarlijk. Kwartsstof komt vrij door zagen, slijpen of schuren van baksteen, natuursteen of gasbeton. Maar ook het vegen van een betonvloer is berucht. Volgens de
Arbeidsinspectie zijn werkgevers en werknemers ‘onvoldoende doordrongen van de gevaren’. Er moet veel beter worden voorgelicht, vindt de Arbeidsinspectie.
FNV Bouw is geschrokken van de berichten dat bouwvakkers vaak niet beschermd tegen inademen van kwartsstof. De gevolgen van blootstelling aan kwartsstof (zoals stoflongen of longkanker), komen pas na jaren aan het licht. De vakbond gaat met brancheorganisatie
Arbouw een voorlichtingscampagne ontwikkelen over de gevaren.
Onwetendheid en onwil
Bij controles van de Arbeidsinspectie in 2007 bleek op twee derde van de geïnspecteerde 467 bouwplaatsen niks of te weinig te gebeuren tegen kwartsstof. Onwetendheid was een belangrijke oorzaak, maar ook onwil. Want, ondanks de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en apparatuur die stof afzuigt of bevochtigt, worden deze hulpmiddelen vaak niet gebruikt.
De meest voorkomende overtreding was het vegen van een ruwe betonvloer. Daarbij komt veel kwartsstof vrij. Het schoonmaken van zo’n vloer moet daarom met een industriële stofzuiger gebeuren. De inspecteurs moesten 95 keer het werk stilleggen omdat de situatie uiterst schadelijk was.
Werknemers ook verantwoordelijk
Werkgevers zijn wettelijk verplicht de werknemer te beschermen tegen blootstelling aan en inademing van kwartsstof. Maar FNV Bouw vindt ook dat werknemers hun verantwoordelijk moeten nemen voor hun eigen gezondheid. De bond raadt werknemers aan om actie te ondernemen als een veilige werkplek onmogelijk wordt gemaakt.