Buitenlandse uitzendkrachten moeten hoger loon krijgen
Afspraken moeten voor hele uitzendbranche gaan gelden.
De uitzendbranche heeft met de vakbonden een principeakkoord gesloten over de inzet van buitenlandse uitzendkrachten. Zij moeten een gelijk loon krijgen als hun Nederlandse collega’s, terwijl enkele negatieve arbeidsvoorwaarden moeten verdwijnen. De minister van SZW moet de afspraken op korte termijn laten gelden voor de hele branche. Inspectiediensten moeten vervolgens controleren of iedereen in de branche zich aan de afspraken houdt, zo is het plan.
Uitzendbureaus krijgen steeds meer buitenlandse werknemers aan de balie die niet permanent in Nederland wonen, maar die wel via een uitzendbureau aan de slag willen. Onder hen zijn vooral veel Oost Europeanen, zoals Polen, Hongaren en Tsjechen, maar ook Duitsers en Portugezen. Werkgevers- en werknemers hebben daarom in een akkoord scherpere normen opgenomen over arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers.
Buitenlandse werknemers moeten in principe dezelfde arbeidsvoorwaarden en betaling krijgen als Nederlandse werknemers. Maar, gezien de korte periode die buitenlandse werknemers vaak in Nederland werken, hebben ze soms meer baat bij op maat gesneden arbeidsvoorwaarden als directe betaling of een ‘tijd voor tijd’ regeling.
De nieuwe afspraken maken het mogelijk hiervoor te kiezen en zorgen voor duidelijkheid en eenheid in het toepassen ervan. Uitzendondernemingen zijn ook verplicht de uitzendkrachten een collectieve ziektekostenverzekering aan te bieden. Verder is er een informatieplicht op het gebied van de CAO en arbeidstijdenwet.
Enkele bestaande praktijken zijn aan banden gelegd. Zo mag loon in natura alleen voor huisvesting en vervoer worden gebruikt. Nu slapen veel Polen nog bij elkaar op een achterkamertje. Daar houden sommige (malafide) uitzendbureaus ook nog eens flinke bedragen voor in op het loon. Daarom is nu afgesproken dat de huisvesting aan minimale eisen moet voldoen op het gebied van sanitair, kookgelegenheid, verwarming en brandveiligheid.
Controle
De overheid moet de naleving van deze afspraken controleren en handhaven, bijvoorbeeld door de Arbeidsinspectie en SIOD. Ook zouden inlenende werkgevers zich er toe moeten verplichten om alleen met uitzendbureaus te werken die zich aan deze afspraken houden.