Soms is het gevaarlijk om met warm weer te werken. Toch staan in de Arbowetgeving geen specifieke normen voor het werken bij hitte. De werkgever moet er zelf op letten of werken nog wel verantwoord is. Maar wanneer is het te heet om te werken? FNV heeft hiervoor een klimaatcalculator ontwikkeld.
Werken onder extreem warme omstandigheden kan volgens vakbond FNV Bondgenoten gevaarlijk zijn. Vooral als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt, moet je oppassen.
Klimaatcalculator online
Mensen die in extreme hitte moeten werken, kunnen klachten krijgen als huidaandoeningen, flauwvallen en hitteberoerte. De bond heeft daarom op internet een meldlijn geopend voor mensen die moeten doorwerken in te warme omstandigheden. De lijst kan anoniem worden ingevuld. De vakbond wil alle klachten verzamelen en hoopt dan krachtiger en doelgerichter te kunnen optreden.
Naast de enquête geeft de bond ook tips voor het werken bij warmte. Ook is een klimaatcalculator online geplaatst, waarmee werkgevers en werknemers zelf kunnen bepalen of er maatregelen moeten worden genomen.
Tips voor werken bij warmte
Bij zittend kantoorwerk treedt de alarmfase in als de temperatuur op de werkplek boven de 30 graden komt. Voor ander licht werk is dat 28 graden. Bij zwaar en heel zwaar werk zijn extra maatregelen nodig als het kwik boven de 25 en 26 graden komt. Er moet dan een ventilator aan staan.
Extra maatregelen
Komt de temperatuur boven de genoemde maxima, dan moet alles gedaan worden om de belasting zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld:
Beschermen tegen de zon
Binnen is het meestal veel warmer dan buiten, maar daar is het risico van huidkanker weer groter. Werknemers die buiten werken moeten zich goed beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Dat wil onder andere zeggen: