Claus lezen hoeft niet meer in Antwerpen

De Belgische stad Antwerpen heeft flinke maatregelen aangekondigd om meer allochtonen in dienst te nemen, meldt het vlaamse dagblad De Morgen vandaag. Het nieuwe gemeentebestuur wil dat 30% van de gemeentelijke vacatures wordt opgevuld met allochtonen. Nog geen 6% van de ambtenaren is van allochtone afkomst, terwijl deze groep 31% uitmaakt van de beroepsbevolking. Bijna eenderde van de nieuwe ambtenaren moet dus "van vreemde origine" zijn, zoals dat in het Vlaams heet. De gemeente wil dit bereiken zonder quota vast te stellen en zonder de lat lager te leggen in de werving. Maar Antwerpen vindt ineens wel de diploma's van potentiële werknemers minder belangrijk. De kandidaat die relevante ervaring heeft, mag met een test bewijzen wat hij waard is. Overigens blijft beheersing van het Nederlandse een noodzakelijk vereiste voor een baan bij de gemeente. Maar het taalniveau wordt beter afgestemd op de functie, kondigt wethouder Marc van Peel in De Morgen aan. "Een tuinman bij de groendienst moet het oeuvre van Hugo Claus niet kennen, hij moet wel het verschil tussen een hark en een schop kennen. In het verleden lagen de taaleisen voor technische functies soms te hoog." De gemeente Antwerpen zit in een moeilijke positie. Aan de ene kant wil zij dat het ambtenarenapparaat een betere afspiegeling wordt van de beroepsbevolking, terwijl zij aan de andere kant wil voorkomen dat autochtone burgers zich achtergesteld gaan voelen. Want het Vlaams Belang van Filip Dewinter in de kaart spelen, is het laatste wat het gemeentebestuur wil.

De Belgische stad Antwerpen heeft flinke maatregelen aangekondigd om meer allochtonen in dienst te nemen, meldt het vlaamse dagblad De Morgen vandaag. Het nieuwe gemeentebestuur wil dat 30% van de gemeentelijke vacatures wordt opgevuld met allochtonen. Nog geen 6% van de ambtenaren is van allochtone afkomst, terwijl deze groep 31% uitmaakt van de beroepsbevolking.
Bijna eenderde van de nieuwe ambtenaren moet dus "van vreemde origine" zijn, zoals dat in het Vlaams heet. De gemeente wil dit bereiken zonder quota vast te stellen en zonder de lat lager te leggen in de werving. Maar Antwerpen vindt ineens wel de diploma's van potentiële werknemers minder belangrijk. De kandidaat die relevante ervaring heeft, mag met een test bewijzen wat hij waard is.
Overigens blijft beheersing van het Nederlandse een noodzakelijk vereiste voor een baan bij de gemeente. Maar het taalniveau wordt beter afgestemd op de functie, kondigt wethouder Marc van Peel in De Morgen aan. "Een tuinman bij de groendienst moet het oeuvre van Hugo Claus niet kennen, hij moet wel het verschil tussen een hark en een schop kennen. In het verleden lagen de taaleisen voor technische functies soms te hoog."

De gemeente Antwerpen zit in een moeilijke positie. Aan de ene kant wil zij dat het ambtenarenapparaat een betere afspiegeling wordt van de beroepsbevolking, terwijl zij aan de andere kant wil voorkomen dat autochtone burgers zich achtergesteld gaan voelen. Want het Vlaams Belang van Filip Dewinter in de kaart spelen, is het laatste wat het gemeentebestuur wil.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?