CNV begrijpt mislukken levensloopregeling wel
Voorstellen moeten regeling aantrekkelijker maken.
De bedenker van de levensloopregeling, CDA-econoom Lans Bovenberg, kondigt vandaag in de Volkskrant de mislukking af van zijn geesteskind. De regeling is volgens hem te bureaucratisch uitgevallen en deelnemers kunnen er pas op veel te lange termijn van profiteren. Vakbond CNV had de mislukking al aan zien komen en noemt deze ‘logisch’.
De levensloop legt het af tegen het spaarloon. Wanneer werknemers moeten kiezen tussen de twee regelingen, kiest maar 5 procent voor de levensloopregeling. Bovenberg wil dat de regeling wordt samengevoegd met de spaarloonregeling. Het geld dat gespaard wordt, moet ook ingezet kunnen worden om een periode van werkloosheid te overbruggen. Ook zou het overschot na het 65e jaar contact uitgekeerd moeten worden.
Logische keuze
Volgens CNV vice-voorzitter Rienk van Splunder heeft de vakbond de dreigende mislukking in de afgelopen jaren al vaker bij de politiek aangekaart, maar daar geen gehoor gekregen. ‘Het is logisch dat mensen - wanneer je ze de keuze geeft tussen een mooie, zekere spaarloonregeling en een onzekere levensloopregeling voor het spaarloon kiezen', reageert Splunder op het Volkskrant-interview.
CNV plan: Levensloop nieuwe stijl
Al in de zomer van 2006, kwam het CNV met een aantal voorstellen voor een levenloop nieuwe stijl. De hoofdpunten uit dat plan zijn:
Levensloop én Spaarloon: Deelnemers moeten volgens het CNV aan zowel de Levensloop- als de Spaarloonregeling kunnen deelnemen.
Storting in Levenslooppot bij geboorte kind: Het CNV stelt voor dat de overheid bij de geboorte van een kind een storting doet van maximaal 10.000 euro in de Levensloopregeling van de werknemer. Ouders kunnen dit bedrag samen verdelen, waardoor het voor een gezin met een modaal inkomen bijvoorbeeld mogelijk wordt om gedurende anderhalf jaar samen één dag in de week op te nemen voor zorg.
Levensloop in pensioen: Het spaartegoed in de Levensloopregeling moet bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd gestort worden in de pensioenvoorziening van de werknemer. Het CNV vindt het raar dat op dit moment de gelden in de Levensloopregeling belast worden uitgekeerd, zodra iemand 65 jaar wordt.
Voorschot: Om ook jongeren te laten profiteren van de Levensloopregeling, stelt het CNV voor dat zij een voorschot op hun Levenslooptegoed kunnen krijgen. Bijvoorbeeld om jongeren met een beperkt opgebouwd tegoed tijd te geven voor de zorg van hun ouders. Dit voorschot moet ook door werkgevers verstrekt kunnen worden.
Direct fiscaal voordeel: Het CNV stelt voor om de heffingskorting jaarlijks bij storting in de Levensloopregeling toe te kennen, in plaats van pas bij opname. Het CNV verwacht dat op deze manier het vertrouwen in de regeling bij werknemers wordt versterkt. Uiteindelijk moet zich dit vertalen in een hogere deelname.
Storten uit Spaarloon in Levensloop: Het moet volgens het CNV mogelijk worden om het saldo in de Spaarloonregeling te gebruiken voor extra storting in de Levenslooppot. Op deze manier krijgen werknemers de gelegenheid om een substantiële storting te doen, zonder dat zij dit direct in de portemonnee voelen.