COLUMN: Bedrijven willen personeel. Waar vandaan dan ook.
Ad Voerman ziet dat de VS de vergrijzing en illegale immigranten niet zo handig combineren.
Vorige week was ik op een groot internationaal congres van HRM Managers in Amerika. Centrale thema’s waren daar outsourcing van alle stafdiensten van HRM managers en performance meting.
In dezelfde week protesteerden ruim een miljoen mensen tegen het voornemen van het Amerikaanse congres de immigratiewet aan te scherpen.
De discussie ging onder andere over de vraag of er een generaal pardon moest komen voor de miljoenen immigranten die illegaal in de VS verblijven. (Waar heb ik dat toch eerder gehoord?)
Wat mij zo heeft verbaasd is dat de discussie in de media en in het congres nauwelijks leek te worden beroerd door het volgende feit: in 2010 komt de Amerikaanse arbeidsmarkt 10 miljoen werknemers te kort als gevolg van de snel voortschrijdende vergrijzing. Bijna 20% van de beroepsbevolking gaat binnen nu en vijf jaar met pensioen! In Japan is dat percentage zelfs 26%!
De Amerikanen lijken zich nog nauwelijks bewust van het feit dat zij vele miljoenen medewerkers uit andere landen hard nodig zullen hebben, willen ze hun welvaart op peil houden. Europa kampt met hetzelfde probleem. In Italië zijn er in 2010 meer mensen met pensioen dan het totaal van de beroepsbevolking!
Kortom: de vergrijzing stelt ons voor een enorme uitdaging. In ons land gaat het voorlopig nog vooral over de vraag wie straks al die uitgetredenen moet financieren. Mensen als van Dam en de Vries willen ons graag doen geloven dat het allemaal reuze meevalt en de kosten goed zijn te dragen. Een opvatting die mij behoorlijk van de realiteit lijkt af te staan.
Maar minstens zo belangrijk is de vraag: hoe houden we onze welvaart tenminste in stand als er zoveel meer mensen dan nu reeds het geval is, buiten het arbeidsproces staan? Het probleem vraagt om veel moed en politieke leiding en bovenal om een ingrijpende beleidsverandering. Daartoe kan het voornemen om de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar te brengen nauwelijks worden gerekend.
Grote Amerikaanse concerns wachten liever maar niet op “de politiek”. Zij stellen hun toekomstige behoefte aan gekwalificeerd personeel nu al veilig met een uitgebreide mix aan instrumenten. Ik kom daar later op terug.
Voor nu geldt eigenlijk voor alle organisaties hetzelfde:
Hoe ziet mijn personeelsbehoefte er over vier tot vijf uit en hoe zorg ik ervoor dat ik dan ook over deze mensen kan beschikken?
Deze moeilijke vraag laat zich niet één, twee, drie beantwoorden en vergt veel in- en extern research. Maar degenen die hem niet beantwoorden zullen grote schade gaan leiden en enorme bedragen in hun werving en selectie processen moeten stoppen.
By the way: indien u uw HR activiteiten outsourcet, heeft u tijd en mogelijkheden het antwoord voor uw organisatie op deze prangende vraag te vinden.
Ad Voerman
April 2006
Ad Voerman
QMS Holland
U kunt Ad Voerman bereiken op het adres Hollandse Hout 336, 8244GP Lelystad.