Stiekem zijn we wel eens jaloers geweest, op de goed verdienende consultants in hun leaseauto’s. Ze zijn duur en zeker niet overal geliefd, maar soms heb je ze nu eenmaal nodig, voor een reorganisatie, een nieuwe strategie of het doorlichten van de financiën. Maar afgunst is niet meer nodig, want het gaat helemaal niet goed in de branche en 40% van de consultants boet zelfs aan koopkracht in.
Dat blijkt uit het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek 2013 van Consultancy.nl en Berenschot, gebaseerd op input van meer dan 700 adviseurs.
Minder opdrachten, meer concurrentie
De Nederlandse consultancybranche is in de afgelopen jaren fors geraakt door de economische tegenwind en de ‘veranderende marktdynamiek’. Bedrijven en de overheid geven veel minder opdrachten, waardoor de winstgevendheid onder druk komt te staan. Verder moeten de gevestigde consultancyfirma’s opboksen tegen zelfstandige consultants die hun diensten als ZZP’ers goedkoper aan kunnen bieden.
De markt gaat dan ook gebukt onder bezuinigingsrondes, verkoop van bedrijven en zelfs faillissementen. Veel adviesbureaus hebben dan ook moeite om het hoofd boven water te houden. De consultants moeten daarom nu opeens hun eigen onderneming reorganiseren.
Salarissen bevroren of omlaag
De malaise raakt ook het personeel. Over het afgelopen jaar kreeg 30% van de adviseurs van hun werkgever te horen dat hun basissalaris werd bevroren. In 14% van de gevallen werd het salaris wel verhoogd, maar met minder dan het inflatiepercentage. Kijkend naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden geeft 22% van de respondenten aan dat hun pakket verslechterd is.
Een tiende van de adviseurs geeft aan dat hun werkgever hen heeft gevraagd om 'vrijwillig' salaris in te leveren, waarvan meer dan driekwart (79%) dit verzoek accepteerde. Van de consultants aan wie dit niet gevraagd is, geeft een kwart aan dat ze hier voor openstaan mits het een baangarantie oplevert.
Jonge adviseurs denken aan opstappen
Door de grootschalige teruggang in arbeidsvoorwaarden zijn adviseurs op alle niveaus ontevreden over hun salaris en bonus. Adviesbureaus lopen het risico om jonge adviseurs kwijt te raken. Meer dan een derde van deze doelgroep geeft aan dat het salaris de belangrijkste reden is om hun consultancyorganisatie te verlaten. Voor adviseurs die de overstap maken naar een bedrijf buiten de adviesbranche is dit zelfs boven de 50%.