Controle op zzp’ers start in 2025 zonder boetes

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid binnen organisaties. De dienst controleert of mensen volgens de wet (en in de praktijk) eigenlijk in loondienst moeten zijn, maar werken als opdrachtnemer. Eerder is al aangekondigd dat 2025 een overgangsjaar zal zijn, maar nu is ook bekendgemaakt dat in het komende jaar nog geen boetes worden opgelegd. Opvallend is ook, dat opdrachtgevers langer mogen werken met bestaande modelovereenkomsten, want die worden automatisch verlengd tot en met 31 december 2029.

Dat is te lezen in het Handhavingsplan Arbeidsrelaties, dat vandaag door de staatssecretaris van Financiën is gepubliceerd.

Lucht voor zzp’ers en opdrachtgevers
De aangekondigde handhaving van de Wet DBA leidt al maanden tot grote onrust bij zzp’ers en opdrachtgevers. Zelfstandigen verliezen nu al opdrachten, omdat opdrachtgevers bang zijn om als werkgever te worden aangemerkt. In dat geval moeten zij achterstallige premies, belasting en boetes betalen. En als blijkt dat de zzp’er eigenlijk onder een cao en pensioenfonds valt, moet daar ook mee worden afgerekend.

Nu het handhavingsplan er is, lijkt er iets meer duidelijkheid te komen over de aanpak en werkwijze van de Belastingdienst bij het opsporen van schijnzelfstandigheid. Dat er in 2025 (nog) geen boetes worden uitgedeeld, kan lucht geven aan zzp’ers en opdrachtgevers.

Gefaseerde handhaving en eerst een waarschuwing
Organisaties kunnen volgend jaar in eerste instantie een waarschuwing krijgen, nog voordat de Belastingdienst een boekenonderzoek (controle) instelt. Deze aanpak biedt bedrijven de kans om hun bedrijfsvoering aan te passen. Daarnaast worden alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch verlengd tot en met 31 december 2029.

Deze maatregelen zijn genomen om uitvoering te geven aan het verzoek van de Tweede Kamer voor een ‘zachte landing’ bij de handhaving op schijnzelfstandigheid.

Niet verder terug dan 1 januari 2025
Om bedrijven en zelfstandige ondernemers voldoende tijd te geven hun bedrijfsvoering aan te passen, zal de Belastingdienst gedurende 2025 geen boetes opleggen en bij constatering van schijnzelfstandigheid niet verder teruggaan dan 1 januari 2025.

Hierdoor kunnen echte zelfstandigen zonder zorgen blijven werken, denkt de Staatssecretaris, terwijl organisaties zich kunnen voorbereiden op toekomstige handhavingsmaatregelen. De inzet van de Belastingdienst is erop gericht een eerlijke arbeidsmarkt te creëren met gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen.

Hoe de handhaving werkt
Vanaf 2025 kan de Belastingdienst naheffingsaanslagen loonheffingen opleggen wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid, maar dus alleen voor situaties vanaf 1 januari 2025.

  • Bij een bedrijfsbezoek zal een gesprek plaatsvinden om inzicht te krijgen in de inhuur van zelfstandigen en het eventuele gebruik van schijnzelfstandigen. De belastinginspecteur wijst de organisatie op verplichtingen om schijnzelfstandigheid te voorkomen en geeft een waarschuwing indien nodig. Dit biedt de organisatie de gelegenheid verbeteringen door te voeren.

  • Bij een volgend bedrijfsbezoek kan een boekenonderzoek volgen. Als daarbij wordt vastgesteld dat (toch nog) sprake is van schijnzelfstandigheid, kunnen naheffingsaanslagen loonheffingen worden opgelegd. Deze werkwijze sluit aan bij het verzoek van de Tweede Kamer om organisaties eerst te waarschuwen voordat controles worden uitgevoerd.

WERKEN MET ZZP'ERS: Doe het met deze tools voor HR

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?