In augustus is de gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen iets gestegen naar 98%. Maar de beleidsdekkingsgraad, die bepaalt of de fondsen pensioenen korten of verhogen, daalde in augustus helaas naar eveneens 98%.
Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.
Rente en aandelen stijgen licht
De pensioenfondsen profiteerden, omdat de rente voor lange looptijden in augustus ongeveer één basispunt steeg. Daardoor daalden de verplichtingen met 0,4% en dat is gunstig voor de fondsen.
De waarde van de totale beleggingsportefeuille steeg in augustus licht, met per saldo 0,2%. De obligatieportefeuille is een fractie in waarde gedaald. De wereldwijde aandelenmarkten lieten in alle regio’s een positief beeld zien en sloten gemiddeld ruim een procent hoger dan begin van de maand. Vastgoed deed het goed in juli en heeft in augustus die winst weten vast te houden.
Dekkingsgraad moet omhoog om kortingen te voorkomen
Sinds begin dit jaar is de dekkingsgraad gemiddeld onder de 100% gedaald. Daardoor is de beleidsdekkingsgraad, die het gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden, ook naar dit niveau gedaald. De beleidsdekkingsgraad is bepalend voor kortingen en indexaties. Door het gemiddelde te nemen, werken stijgingen van de dekkingsgraad vertraagd door.
“De actuele dekkingsgraad is nu wel gestegen, maar de beleidsdekkingsgraad is gedaald. Er is fors herstel nodig om kortingen te voorkomen en de periode voor dit herstel wordt steeds kleiner. De druk op het huidige stelsel wordt door de economische omstandigheden en mogelijke kortingen steeds groter,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “Alternatieven voor het huidige stelsel moeten de komende periode meer aandacht krijgen.”