Dienstrooster vaker door personeel ingevuld

Zelfroosteren kent voor- en nadelen.

Tienduizenden werknemers kunnen in Nederland hun werk al zelf inroosteren. Dat melden het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) en adviesgroep Dehora in het dagblad AD. Werknemers zien zowel de voor- als nadelen van de maatregel.

Werknemers kunnen met zelfroosteren hun werk en privéleven beter combineren. Werkgevers kunnen hun productie en bezetting efficiënter plannen. Ondanks deze voordelen, kijken zowel vakbonden als werkgevers vaak nog de kat uit de boom. Ze zouden het moeilijk vinden om ‘de controle uit handen te geven’.

Zelfroosteren gebeurt vooral in sectoren waar werknemers met dienstroosters werken, zoals de productie, horeca, openbaar vervoer en zorginstellingen. Werknemers kunnen dan intekenen op te verdelen diensten, of kunnen het rooster zelfs volledig invullen. Het bedrijf geeft wel een minimum- en maximumbezetting aan.

Reacties op zelfroosteren
Op de site van het AD staan zowel positieve als negatieve reacties op zelfroosteren. In positieve zin reageren lezers die vinden dat je meer moet nadenken over je eigen productie en de planning van het werk daarvoor. Ook zien ze voordelen als mensen niet allemaal tegelijk van 9 tot 5 op hun werk zijn.

Een afwijzende reactie is dat zelfroosteren in de praktijk alleen kan binnen de kaders die de werkgever stelt. Het zou een efficiencymaatregel zijn, waardoor de werkgever geen onregelmatigheidstoeslag meer hoeft te betalen. De werknemer kiest immers zelf de eigen werktijden, waardoor een toeslag niet meer nodig zou zijn.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?