Directeuren gunnen OR beetje invloed op topsalarissen

Dat het de spuigaten uitloopt met sommige topinkomens, is zelfs doorgedrongen tot het NCD, het eliteclubje van directeuren en commissarissen. Eerder schreef Personeelslog over een woedeaanval van het NCD toen dit Centrum het coalitieakkoord onder ogen kreeg. De partijen in het nieuwe kabinet hadden het lef gehad om te denken dat zij de ondernemingsraden van beursgenoteerde bedrijven zomaar het recht konden geven om te adviseren over het beloningsbeleid van de topbestuurders. Volgens het NCD leek dit toen “verdacht veel op het socialistische ideaal van arbeiderszelfbestuur“. Nu de verontwaardiging over topinkomens maar niet wil afnemen, is het NCD tot de conclusie gekomen dat zijn standpunt niet langer houdbaar is. "De sleutel tot het vinden van een opening in de beloningsdiscussie ligt in handen van de OR", zegt NCD-voorzitter Wim Hollander nu. Probleem blijft voor het NCD dat de ondernemingsraden geen verstand hebben van alles wat komt kijken bij het vaststellen van topinkomens. "Daarbij wordt bedrijfsgevoelige informatie gebruikt. Die informatie kan niet aan de OR worden gegeven. De OR kan daardoor nooit volledig geïnformeerd een advies geven", aldus Hollander in de Volkskrant. "Daarnaast hebben directeuren er fundamenteel bezwaar tegen als zij voor hun beloning worden beoordeeld door de werknemers." Het NCD stelt daarom voor de ondernemingsraden een beetje invloed te geven. De OR kan nu al één van de Commissarissen voordragen die toezicht houdt op het bedrijfsbeleid. Maak deze OR-commissaris lid van de zogenoemde remuneratiecommissie, die de voorstellen doet voor de salarissen van de bedrijfstop. "Op deze wijze kan de OR een deskundige vertegenwoordiger aanwijzen. Deze deskundige kan dan in overleg met de overige leden van de remuneratiecommissie, op basis van kennis en ervaring een gedegen afweging maken bij het vaststellen van de honorering van de baas." Of dit nieuwe voorstel ook daadwerkelijk zal leiden tot matiging van de over de top-inkomens, blijft de vraag. Zeker is wel dat een dergelijke constructie niet transparant zal maken welke management-prestaties welk inkomen rechtvaardigen. En zolang dat niet gebeurt, zal er discussie blijven over de topsalarissen.

Dat het de spuigaten uitloopt met sommige topinkomens, is zelfs doorgedrongen tot het NCD, het eliteclubje van directeuren en commissarissen.

Eerder schreef Personeelslog over een woedeaanval van het NCD toen dit Centrum het coalitieakkoord onder ogen kreeg. De partijen in het nieuwe kabinet hadden het lef gehad om te denken dat zij de ondernemingsraden van beursgenoteerde bedrijven zomaar het recht konden geven om te adviseren over het beloningsbeleid van de topbestuurders. Volgens het NCD leek dit toen “verdacht veel op het socialistische ideaal van arbeiderszelfbestuur“.
Nu de verontwaardiging over topinkomens maar niet wil afnemen, is het NCD tot de conclusie gekomen dat zijn standpunt niet langer houdbaar is. "De sleutel tot het vinden van een opening in de beloningsdiscussie ligt in handen van de OR", zegt NCD-voorzitter Wim Hollander nu.

Probleem blijft voor het NCD dat de ondernemingsraden geen verstand hebben van alles wat komt kijken bij het vaststellen van topinkomens. "Daarbij wordt bedrijfsgevoelige informatie gebruikt. Die informatie kan niet aan de OR worden gegeven. De OR kan daardoor nooit volledig geïnformeerd een advies geven", aldus Hollander in de Volkskrant. "Daarnaast hebben directeuren er fundamenteel bezwaar tegen als zij voor hun beloning worden beoordeeld door de werknemers."

Het NCD stelt daarom voor de ondernemingsraden een beetje invloed te geven.
De OR kan nu al één van de Commissarissen voordragen die toezicht houdt op het bedrijfsbeleid. Maak deze OR-commissaris lid van de zogenoemde remuneratiecommissie, die de voorstellen doet voor de salarissen van de bedrijfstop. "Op deze wijze kan de OR een deskundige vertegenwoordiger aanwijzen. Deze deskundige kan dan in overleg met de overige leden van de remuneratiecommissie, op basis van kennis en ervaring een gedegen afweging maken bij het vaststellen van de honorering van de baas."

Of dit nieuwe voorstel ook daadwerkelijk zal leiden tot matiging van de over de top-inkomens, blijft de vraag. Zeker is wel dat een dergelijke constructie niet transparant zal maken welke management-prestaties welk inkomen rechtvaardigen. En zolang dat niet gebeurt, zal er discussie blijven over de topsalarissen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?