Dit verandert voor P&O in 2008
De belangrijkste wijzigingen in het nieuwe jaar.
Op 18 september presenteerde het kabinet de nieuwe plannen voor 2008. Een aantal wijzigingen zal
volgend jaar meteen ingaan, sommige beginnen
later in het komende jaar, terwijl weer andere (tijdelijk?)
in de ijskast zijn gezet. Ook treden er volgend jaar regels in werking door wetswijzigingen van voorgaande kabinetten.
Personeelsnet zet de belangrijkste
wijzigingen voor P&O in 2008 op een rij.
Ontslagrecht en subsidies
De plannen waarover het meeste rumoer is ontstaan, betroffen het vereenvoudigen van het ontslagrecht. Minister Donner van SZW wilde het makkelijker maken om werknemers te ontslaan, waarbij dan wel een ontslagvergoeding moest worden verstrekt. Werkgevers moesten ook meer investeren in opleidingen. Verder zou de positie van flexwerkers worden verbeterd.
Het vervolg is bekend: er kwam zoveel verzet tegen de plannen dat
deze zijn afgeblazen. De werkgevers waren daar niet bepaald blij mee. Ze trokken dan ook hun medewerking in om 200 duizend langdurig werklozen extra aan werk te helpen.
Het potje met geld voor deze plannen wordt nu
gebruikt voor subsidies. Een werkgever die een langdurig werkloze in dienst neemt kan daarvoor loonkostensubsidie aanvragen. Om de loonkostensubsidie te krijgen moet het wel om echte banen gaan.
De subsidie bedraagt
50 procent van het minimumloon en geldt voor maximaal één jaar. De loonkostensubsidies moeten in ten minste de helft van de gevallen leiden tot regulier werk. De regeling moet nog worden uitgewerkt, maar zal naar verwachting
in de loop van 2008 ingaan.
Passend werk
Mensen met een WW-uitkering moeten eerder werk accepteren op een lager niveau. Dat gebeurt waarschijnlijk
vanaf 1 juli 2008, wanneer de regels voor passende arbeid worden aangepast. Daarnaast moeten langdurig werklozen ook arbeid tegen een lager loon dan de WW-uitkering accepteren. Om te voorkomen dat langdurig werklozen minder inkomen krijgen als zij weer gaan werken, wordt in de nieuwe situatie het inkomen uit werk verrekend met de uitkering. Nu wordt nog gekeken naar het aantal uren dat iemand werkt.
Minister Donner
denkt er ook over om WW-ers, na een bepaalde periode, te verplichten om aangeboden werk te aanvaarden. Werklozen die aan de slag gaan en weer hun baan verliezen, kunnen voor een langere periode terugvallen op een uitkering die gebaseerd is op hun oude inkomen; dit voorkomt een lager inkomen bij latere werkloosheid. Of deze maatregel doorgaat,
is nog niet zeker.
Pensioenwet
De nieuwe Pensioenwet is al in 2007 ingegaan, maar
vanaf 1 januari 2008 wordt een nieuwe set regels van kracht. Veel van deze regels zijn vooral een zorg voor het pensioenfonds, maar de werkgever heeft uitdrukkelijk de plicht om erop toe te zien dat alles daadwerkelijk volgens de regels verloopt.
Zo moet de werkgever er voor zorgen dat de werknemer binnen drie maanden na de pensioendatum een duidelijke
startbrief krijgt van het pensioenfonds. Een eventuele toetredingsleeftijd wordt verlaagd naar 21 jaar, met een wachttijd van maximaal twee maanden.
Ook nieuw is dat vanaf 2008 samenwonenden gelijk worden gesteld aan gehuwden en dat het pensioen in euro’s moet worden uitgedrukt. Verder moeten het pensioenreglement en de statuten moeten vanaf 1 januari 2008 voldoen aan de Pensioenwet.
Aanwezigheidsdiensten
Per
1 februari 2008 krijgt het
Arbeidstijdenbesluit strengere regels voor rusttijden bij aanwezigheidsdiensten. Zo mag het inkorten van de standaardrusttijd alleen nog als er een goede reden voor is. Aanwezigheidsdiensten komen vooral voor in de zorg en bij hulpdiensten, zoals de brandweer en ambulancediensten. De regels worden aangescherpt omdat ze niet goed spoorden met de Europese arbeidstijdenrichtlijn.
De strengere regelgeving bepaalt dat het inkorten van de standaard rusttijd (elf uur) voor en na een aanwezigheidsdienst, alleen mag als daar een goede reden voor is. Ook moet het inkorten collectief wordt afgesproken.
Pemba afgeschaft
De Pemba-premie die werkgevers voor de WAO/WIA moesten betalen, wordt vanaf
1 januari 2008 afgeschaft. Veel werkgevers hebben een uitgesproken hekel aan deze premie, die werkgevers ‘strafte’ als meer werknemers arbeidsongeschikt werden. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben dan ook jaren geijverd om de Pemba-premie afgeschaft te krijgen.
De Pemba-premie varieert afhankelijk van de WAO-instroom van de laatste twee jaren. Door afschaffing, betalen alle werkgevers die bij het UWV verzekerd zijn voor de WAO, vanaf 2008 dezelfde premie.
Sofinummer en burgerservicenummer
Vanaf
26 november 2007 is het burgerservicenummer (BSN) definitief ingevoerd. Het UWV werkte al vanaf 1 januari 2007 met het BSN. Vanaf die datum werd in formulieren en documenten het sofinummer al vervangen door het burgerservicenummer.
Het burgerservicenummer is gelijk aan het sofinummer, maar wordt veel breder toegepast. Met het nummer kunnen burgers bij elk (digitaal) loket in de publieke sector terecht. De bedoeling is dat persoonsgegevens doelmatig en betrouwbaar uitgewisseld kunnen worden binnen de overheid en tussen de overheid en burgers. In de administratie (op formulieren) moeten organisaties het sofinummer wijzigen in het BSN.
Let op, want het sofinummer
verdwijnt niet helemaal. De Belastingdienst verstrekt een sofinummer nog wel aan mensen die geen burgerservicenummer krijgen, zoals belastingplichtigen die in het buitenland wonen of belastingplichtigen die seizoensarbeid verrichten.
No claim verdwijnt
Het basispakket van de zorgverzekering wordt per
1 januari 2008 verplicht uitgebreid met de pil, de tandarts (voor jongeren) en kraamzorg. De no claim-regeling voor ziektekosten wordt afgeschaft. Daar komt wel een eigen risico van 150 euro per verzekerde voor in de plaats.
Bijtelling leaseauto
De bijtelling voor leaseauto’s die privé worden gebruikt, gaat
per 1 januari 2008 omhoog van 22 naar 25 procent van de waarde van de auto. Voor zeer zuinige leaseauto’s gaat de bijtelling omlaag naar 14 procent van de cataloguswaarde.
WW-premies
De WW-premie voor werknemers gaat in 2008 omlaag van 3,85 naar 3,5 procent. In 2009 wordt de premie verder verlaagd tot nul. Voor werkgevers stijgt de WW-premie in 2008 van 4,4 naar 4,8 procent.
Na 2008 daalt de premie voor werkgevers naar 3,55 procent, zo verwacht het kabinet. Overigens heeft coalitiepartij PvdA al laten weten dat het deze laatste
lastenverlichting voor werkgevers wellicht ongedaan wil maken.
Zieke werknemer later aanmelden
De regels voor het melden van zieke werknemers bij het UWV gaan veranderen. Nu moet een zieke werknemer in de dertiende week worden aangemeld, straks hoeft dat pas in week 42. Omdat veel werknemers voor die tijd al weer aan het werk zijn, scheelt dat veel papierwerk. Verder vervalt de verplichte herstelmelding. De maatregelen gaan in op
1 juli 2008.
Arbeidstijdenwet overal van kracht
De arbeidstijdenwet is al op 1 april 2007 van kracht geworden. Maar voor sectoren die afspraken over werktijden in de CAO hadden vastgelegd, was er een overgangsregeling. In deze sectoren is de nieuwe wet uiterlijk op
1 april 2008 van toepassing. Dat kan ook eerder zijn, namelijk zodra er een nieuwe CAO is afgesloten.
Horeca rookvrij
Personeel in de Horeca wordt in 2008 ook beschermd tegen meeroken. Vanaf
1 juli 2008 mag in cafés, disco’s en restaurants niet meer worden gerookt. Er mag een rookruimte worden gemaakt, maar daar mag het personeel niet bedienen. In coffeeshops mag nog wel worden gerookt, maar de verkoop moet in een rookvrije ruimte plaatsvinden.
Zwangere zelfstandigen
Zelfstandige onderneemsters die zwanger zijn, krijgen
vanaf 1 juli 2008 een minimumuitkering voor zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zij hebben straks recht op een uitkering van 16 weken.
De hoogte hangt af van de inkomsten in het voorafgaande jaar, maar is nooit hoger dan het wettelijk minimumloon (1317 euro bruto per maand). De regeling wordt door alle belastingbetalers opgebracht, zodat onderneemsters geen aparte premie hoeven te betalen.
Kinderopvang
Ouders die werkloos worden, krijgen
in 2008 de kinderopvangtoeslag nog zes maanden doorbetaald. Wanneer de regeling precies ingaat, is
nog niet bekend.
©
Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.