Dit zijn de veranderingen voor P&O in 2007
De belangrijkste wijzigingen voor het komende jaar.
Nu de economie in de lift zit, moeten zoveel mogelijk mensen daarvan profiteren, zo staat in de plannen van dit kabinet voor 2007. Allemaal aan het werk, zo is het devies, daardoor kan iedereen straks meedelen in de welvaart.
De grote hervormingsagenda van het kabinet is afgerond, zodat de P&O-er deze keer niet geconfronteerd wordt met de enorme wijzigingen van een jaar geleden. Maar er gaan zeker zaken veranderen die de P&O-er moet weten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten:
Koopkracht
Volgens het ministerie stijgt de koopkracht in 2007 voor vrijwel alle Nederlanders. Voor tweeverdieners met kinderen stijgt de koopkracht met gemiddeld 1,25 procent. Dat geldt ook voor alleenstaande ouders met een modaal inkomen of een inkomen op het sociale minimum. AOW-ers zonder aanvullend pensioen gaan er ook 1,25 procent op vooruit.
Ziektekosten
De gemiddelde jaarpremie voor de verplichte basisverzekering komt komend jaar uit op 1134 euro, aanzienlijk meer dan nu (ongeveer 1050 euro). De inkomensafhankelijke bijdrage (die werkgevers verplicht voor hun medewerkers moeten afdragen) blijft 6,5 procent.
Kinderopvang
Werkgevers dragen nu nog vrijwillig bij aan de kosten voor kinderopvang, maar dat moeten ze straks verplicht doen. Werknemers krijgen straks zowel de werkgeversbijdrage als de bijdrage van de overheid van de Belastingdienst. Dit betekent voor werkgevers en ouders minder papieren rompslomp. Verder krijgen de basisscholen aan het begin van het schooljaar 2007-2008 de wettelijke taak om de aansluiting met de kinderopvang te regelen.
Scholing
Voor scholing van werknemers en werkzoekenden trekt het kabinet de komende twee jaar 229 miljoen euro uit. Het gaat dan om projecten die leren en werken combineren. Zo komen er minimaal 20.000 extra leerwerktrajecten voor volwassenen met te weinig opleiding en minimaal 10.000 trajecten voor zogenoemde ‘erkenning van verworven competenties’ voor volwassenen.
Het kabinet stelt verder 40 miljoen euro extra ter beschikking voor fiscale stimulering van scholing. Ook komt er 35 miljoen euro voor stageplaatsen in het mbo.
Arbo
Het was al bekend dat de Arbowet wijzigt. In de nieuwe wet verdwijnen veel regels. Werkgevers en werknemers gaan samen het arbobeleid invullen. Ze krijgen meer ruimte om samen met werknemers afspraken te maken over veilig en gezond werken. De nieuwe Arbowet ligt voor behandeling in de Tweede Kamer.
Arbeidstijden
Ook de wijziging van de Arbeidstijdenwet wacht op behandeling in de Tweede Kamer. De wet zal naar verwachting op 1 januari 2007 ingaan. Ook hier krijgen werkgevers en werknemers de ruimte om samen afspraken te maken. Er komen minder regels voor het maximale aantal uren dat iemand mag werken en voor nachtarbeid. Ook verdwijnen de aparte regels voor overwerk en worden de afspraken over pauzes een zaak van werkgevers en werknemers.
Pensioenwet
Ook de nieuwe Pensioenwet moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Er komen zwaardere eisen aan de financiële positie van pensioenfondsen, waardoor werknemers en gepensioneerden meer zekerheid krijgen over de (toekomstige) uitbetaling van hun pensioen. Deelnemers aan een pensioenfonds krijgen betere informatie over hun opgebouwde pensioenrechten en de indexatie van hun pensioen. Daarnaast wordt de medezeggenschap van gepensioneerden wettelijk vastgelegd. Als het meezit, zal ook deze wet op 1 januari 2007 in werking treden.
WGA-verzekering
Vanaf 2007 kunnen werkgevers zich verzekeren tegen de kosten die gemoeid zijn met het doorbetalen van zieke medewerkers die een arbeidsongeschiktheids (WGA)-uitkering krijgen. Ze kunnen dit risico verzekeren bij een particuliere verzekeraar of het UWV. Ze mogen de kosten ook tien jaar lang voor eigen rekening nemen.
Terugkeerbanen
Mensen met een bijstandsuitkering moeten met de Wet terugkeerbanen eerder aan het werk komen. Zij mogen maximaal twee jaar werken met behoud van uitkering.
Polen
Het kabinet wil dat in 2007 werknemers uit Polen en 7 andere nieuwe EU-lidstaten in Nederland mogen werken, zonder dat werkgevers een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen. Vooruitlopend hierop geeft het kabinet stapsgewijs de vergunningen in meerdere sectoren soepeler af.
Werkgevers die hun werknemers minder uitbetalen dan het wettelijke minimumloon, krijgen direct een boete van de Arbeidsinspectie. Ook mag de arbeidsinspecteur werkgevers hiervoor een dwangsom opleggen. Werknemers die minder dan het minimumloon betaald krijgen, kunnen ook zelf naar de rechter stappen.
Belasting en premies
Voor werknemers daalt de premie voor de WW-uitkering met 1,35 procent tot 3,85 procent. Ook gaat de arbeidskorting omhoog met 20 euro en de aanvullende combinatiekorting stijgt met 80 euro. Een grote groep mensen gaat minder belasting betalen doordat de tarieven van de onderste belastingschijven dalen. De eerste schijf met 0,5 procent en de tweede met 0,05 procent.
De AOW-tegemoetkoming voor gepensioneerden gaat omhoog met 48 euro per jaar. Dit bedrag komt bovenop de aanpassing aan de stijging van het minimumloon. De ANW-tegemoetkoming gaat ook omhoog met 48 euro per jaar. De algemene heffingskorting wordt verhoogd met 21 euro. Voor werkgevers gaat de WW-premie ook omlaag, van 3,45 naar 3,30 procent.