Diversiteitsbenchmark voor werkgevers

Nederland heeft geen harde, wettelijke regels over de percentages vrouwen, allochtonen en ouderen die een werkgever in dienst moet hebben. Maar om werkgevers die serieus werk maken van hun diversiteitsbeleid op weg te helpen, heeft minister Guusje Ter Horst de Diversiteitsindex laten ontwikkelen. Via een internetsite kunnen bedrijven de samenstelling van hun personeelsbestand vergelijken met anderen. Hoeveel vrouwen/mannen, allochtonen/autochtonen en ouderen/jongeren moet een werkgever eigenlijk in dienst hebben om een personeelsbestand te hebben dat voldoende divers is? Gaat het om een afspiegeling van de totale bevolking? Of van de regionale arbeidsmarkt? Of van de branche van de werkgever? Bruikbaar voor overheid en bedrijven Om de cijfers van het personeelsbestand te kunnen vergelijken met anderen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de Diversiteitsindex ontwikkeld. Deze benchmark is in eerste instantie gemaakt voor overheidswerkgevers, maar is heel goed te gebruiken door bedrijven. CBS-cijfers Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen werkgevers zelf vaststellen hoe het staat met de diversiteit van hun organisatie. Tenminste wat betreft groepen als vrouwen, allochtonen en ouderen. Met de site kunnen ze hun eigen personeelsbestand benchmarken met andere werkgevers in de regio, in de branche of met de rijksoverheid. Bij vrouwen is het zelfs mogelijk om een vergelijking te maken van het percentage vrouwen in de top. Het aardige is dat werkgevers zo veel of zo weinig cijfers over hun eigen personeel kunnen invullen als ze willen. Hoe meer informatie zij invullen, hoe gedetailleerder de analyse is die zij krijgen. Betrouwbaar, maar ouder vergelijkingsmateriaal Door gebruik te maken van de statistieken van het CBS ontstaat een betrouwbaar beeld. Helaas lopen deze officiële cijfers altijd flink achter op de werkelijkheid. De huidige versie van de site is gebaseerd op de statistieken per 31 december 2005. Wat is er op tegen om straks - als aanvulling op de CBS-cijfers - ook een meer actuele vergelijking mogelijk te maken op basis van de informatie die werkgevers zelf hebben ingevuld in de Diversiteitsindex?

Diversiteitsindex: benchmark van personeelsbestandNederland heeft geen harde, wettelijke regels over de percentages vrouwen, allochtonen en ouderen die een werkgever in dienst moet hebben. Maar om werkgevers die serieus werk maken van hun diversiteitsbeleid op weg te helpen, heeft minister Guusje Ter Horst de Diversiteitsindex laten ontwikkelen.
Via een internetsite kunnen bedrijven de samenstelling van hun personeelsbestand vergelijken met anderen.

Hoeveel vrouwen/mannen, allochtonen/autochtonen en ouderen/jongeren moet een werkgever eigenlijk in dienst hebben om een personeelsbestand te hebben dat voldoende divers is? Gaat het om een afspiegeling van de totale bevolking? Of van de regionale arbeidsmarkt? Of van de branche van de werkgever?

Bruikbaar voor overheid en bedrijven
Om de cijfers van het personeelsbestand te kunnen vergelijken met anderen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de Diversiteitsindex ontwikkeld. Deze benchmark is in eerste instantie gemaakt voor overheidswerkgevers, maar is heel goed te gebruiken door bedrijven.

CBS-cijfers
Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen werkgevers zelf vaststellen hoe het staat met de diversiteit van hun organisatie. Tenminste wat betreft groepen als vrouwen, allochtonen en ouderen. Met de site kunnen ze hun eigen personeelsbestand benchmarken met andere werkgevers in de regio, in de branche of met de rijksoverheid.
Bij vrouwen is het zelfs mogelijk om een vergelijking te maken van het percentage vrouwen in de top.

Het aardige is dat werkgevers zo veel of zo weinig cijfers over hun eigen personeel kunnen invullen als ze willen. Hoe meer informatie zij invullen, hoe gedetailleerder de analyse is die zij krijgen.

Vergelijking diversiteitscijfers met regio, branche en rijk

Betrouwbaar, maar ouder vergelijkingsmateriaal
Door gebruik te maken van de statistieken van het CBS ontstaat een betrouwbaar beeld. Helaas lopen deze officiële cijfers altijd flink achter op de werkelijkheid. De huidige versie van de site is gebaseerd op de statistieken per 31 december 2005.

Wat is er op tegen om straks - als aanvulling op de CBS-cijfers - ook een meer actuele vergelijking mogelijk te maken op basis van de informatie die werkgevers zelf hebben ingevuld in de Diversiteitsindex?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?